Aglomeraţia din traficul bucureştean ajută şi ea, deoarece întâlnirile în persoană au devenit foarte costisitoare, mai ales ca timp, iar simplul apel telefonic este în cele mai multe situaţii mai puţin eficient decât o videoconferinţă.
„Piaţa de videoconferencing din România creşte exponenţial, s-a dublat, uneori s-a triplat de la an la an, în ultimii patru ani. Estimez că în anul acesta fiscal piaţa va ajunge undeva 15-20 de milioane de euro. Sperăm să se dubleze şi în următorul an”, a spus Mazilu pentru ECONOMICA.NET la conferinţa Internet & Mobile World 2017, unde compania elveţiană, cunoscută în principal în zona perifericelor pentru PC, şi-a prezentat gama de soluţii endpoint de colaborare video pentru firme şi companii.
„În momentul acesta, toată lumea este foarte atentă la costuri şi sunt multe companii care au nevoie de echipament pentru videoconferinţe şi fie nu investesc în asta pentru că li se pare scump, fie au investit deja într-o soluţie care de multe ori nu este foarte bine scalată la nivel de costuri. Adică avem săli de conferinţe cu soluţii de 20.000 de euro, dar care sunt folosite de doar două ori pe săptămână; nu are sens o asemenea investiţie, care are şi costuri ulterioare, de IT, mentenanţă, software, training şi aşa mai departe”, a explicat Mazilu.
Soluţiile Logitech pentru video-colaborare pornesc de la câteva sute de euro şi pot fi instalate cu uşurinţă, fără a necesita sprijin specializat. Se adresează IMM-urilor, dar şi companiilor mari obişnuite să lucreze cu multe camere de videoconferinţă unde colaborează un număr mic de angajaţi. De regulă, sistemele mai sofisticate vin şi cu costuri adiacente pentru servere sau software specializat şi trebuie instalate şi întreţinute de personal cu pregătire.
„Sunt foarte mulţi care nu conştientizează cât de scumpă a ajuns deplasarea forţei de vânzări, mă refer aici inclusiv la Bucureşti. În momentul ăsta, cu nivelul la care a ajuns aglomeraţia din Capitală, este o cheltuială enormă de timp şi bani să ajungi de la un birou la altul”, a adăugat managerul Logitech pentru România şi Bulgaria.
Piaţa din România este un atipică pentru companie, deoarece vânzările de echipamente către companii depăşesc pe cele retail, din zona de gaming, principala linie de produse din spatele brandului Logitech. Cauzele sunt multiple: pe de o parte, dezvoltarea rapidă a sectorului IT a generat foarte multă cerere pe zona B2B (business-to-business) într-un timp foarte scurt şi, pe de altă parte, puterea de cumpărare a românilor este încă limitată.