Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, Adrian Vlad Chiotan, au semnat contractele de finanţare pentru proiectele: „Hub de servicii (centrul de furnizare servicii electronice) la nivelul MAI”, „Sistem informatic integrat de emitere şi gestiune a paşaportului electronic, paşaportului diplomatic şi de serviciu şi a titlurilor de călătorie în oficiile posturilor consulare” şi „Sistem naţional de management privind dizabilitatea”.
Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, a menţionat că cele trei contracte de finanţare vor contribui semnificativ la îmbunătăţirea interacţiunii dintre stat şi cetăţean.
„Digitalizarea rămâne, din punctul meu de vedere, răspunsul şi soluţia la cele mai multe dintre provocările administraţiei româneşti de astăzi. Astăzi ne-am reunit pentru semnarea a trei contracte de finanţare care vor contribui semnificativ la îmbunătăţirea interacţiunii dintre stat şi cetăţean. Prin implementarea celor trei proiecte, în valoare totală de 197,7 milioane de lei, din care 168 de milioane din fonduri europene, circa 85%, vom digitaliza un număr important de evenimente de viaţă centrate în jurul identităţii şi activităţii cetăţenilor – obţinerea cărţii de identitate, a paşaportului, inclusiv a paşaportului electronic, pentru românii aflaţi în străinătate, a paşaportului diplomatic şi de serviciu, a permisului de conducere şi va permite înmatricularea autovehiculului. De asemenea, unul dintre proiecte, în speţă cel al cărui beneficiar este Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, va avea un aport substanţial la facilitarea interacţiunii dintre persoanele cu dizabilităţi şi autorităţile statului”, a spus Petrescu.
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a afirmat că proiectul privind sistem informatic integrat de emitere şi gestiune a paşaportului electronic, paşaportului diplomatic şi de serviciu şi a titlurilor de călătorie în oficiile posturilor consulare este în valoare de 13 milioane de euro.
„Din punctul nostru de vedere sunt trei lucruri esenţiale care vor fi realizate pe parcursul celor doi ani în care se va desfăşura programul respectiv. În primul rând posibilitatea înscrierii online pentru eliberarea de paşapoarte, în al doilea rând posiblitatea de a reduce la maximum timpul de aşteptare, pentru că toate operaţiunile vor fi de natură digitală şi în al treilea rând – creşterea calităţii şi securităţii documentelor respective. Avem în vedere paşaportul electronic simplu, paşapoartele electronice temporare şi titlurile de călătorie pentru cetăţenii români care şi-au pierdut actele. Sistemul informatic, la nivelul Afacerilor Externe şi al direcţiei consulare, este unul dintre cele mai performante la nivel european”, a precizat ministrul de Externe.
La rândul său, preşedintele ANPD, Adrian Vlad Chiotan, a subliniat că platforma naţională centralizată creată şi implementată prin proiectul ‘Sistem naţional de management privind dizabilitatea’ contribuie esenţial atât la eficientizarea relaţiei cetăţeanului şi a persoanei cu dizabilităţi cu instituţiile publice, cât şi la creşterea eficacităţii serviciilor oferite de Direcţiile de asistenţă socială, la nivel judeţean, şi de ANPD, la nivel central.
„Proiectul va fi implementat la nivelul celor 41 de Direcţii de asistenţă socială judeţene şi a celor şase Direcţii de asistenţă socială ale Bucureştiului. Nodul central se va instala la STS şi va fi administrat de Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi. (…) Informaţiile înregistrate în noul sistem vor face posibilă urmărirea în mod centralizat a unor aspecte care contribuie la procesul de dezinstituţionalizare, la debirocratizare, la gestionarea informatică a activităţii de tip registratură online pentru cetăţeni, iar sistemul va fi strâns interconectat cu sistemele informatice ale altor instituţii care vor transmite informaţii solicitate, ceea ce va asigura corectitudinea efectuării plăţilor prestaţiilor sociale şi va diminua astfel riscul de apariţie a erorilor şi fraudelor. Acest sistem va gestiona documentele dosarului cetăţeanului sau persoanei cu dizabilitate, fără ca prezenţa fizică a acestuia să fie necesară”, a explicat Chiotan.