Alexandru Potor (MFE): Unele responsabilităţi pe partea de asistenţă socială vor fi transferate de la Ministerul Agriculturii

Economica.net
01 10. 2019
solarii_19186600

„În două sau trei domenii putem asista la reaşezări financiare şi la transferuri între cele două tipuri de politici în România (Agricolă şi de Coeziune – n.r.) şi m-aş referi în primul rând la partea de asistenţă socială şi servicii sociale. După cum ştiţi, Ministerul Agriculturii finanţează prin Măsura 7 şi Măsura 19 o parte din aceste servicii sociale pentru mediul rural din România. Este o sarcină care este pusă în plus pe Ministerul Agriculturii, dar această sarcină ar putea să fie uşurată din punct de vedere financiar prin transferarea unor responsabilităţi pe această secţiune în politica de coeziune. Şi aici în mod special o să vă dau două cifre. În actualul Program Operaţional Capital Uman, de unde se finanţează intervenţii pe partea socială în România, avem 3,5 miliarde de euro şi vom creşte la 8 miliarde de euro după 2021. În condiţiile în care sunt mai mulţi bani aici cred că va trebui să avem o discuţie în aşa fel încât să uşurăm sarcina pe servicii sociale la Ministerul Agriculturii, pentru ca mai mulţi bani să se ducă efectiv către sectorul agricol şi fermieri”, a spus Alexandru Potor.

Ministerul Agriculturii, Petre Daea, a intervenit în cadrul discuţiei şi a spus că „nu fuge de sarcini” în condiţiile în care transferul ar presupune mai puţini bani pentru Agricultură.

„Alex îmi place logica ta şi sper că nu ai uitat că prima ta dragoste este agricultura. Şi că acest transfer al banilor presupune în anvelopa totală ceva mai puţini pentru Agricultură dacă îi luăm de aici şi îi ducem acolo sub pretextul că ne uşurezi sarcina. Noi nu fugim de sarcini. Când nu ai mai mulţi bani, indiferent cât de mult, lucrăm pentru ei”, a afirmat Petre Daea.

Potor a revenit şi a precizat că ar vrea ca o parte din resursele financiare care sunt pe Politica de Coeziune să vină în ajutor, nu să se preia fonduri.

PRIAevents, sub patronajul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, a organizat marţi conferinţa PRIA Agriculture, însoţită de Pria Gala Fermierilor Români – la a 4-a ediţie în România – în cadrul căreia au fost recunoscute eforturile şi contribuţia fermierilor români pentru dezvoltarea şi menţinerea agriculturii României pe un loc bun în Uniunea Europeană.