„Este un buget aprobat de Parlament. (…) Prima prioritate este, în continuare, dezvoltarea serviciilor medicale ambulatorii şi dezvoltarea serviciilor de medicină de familie care trebuie finanţate astfel încât să reflecte importanţa acestei activităţi. Prin activitatea lor sunt degrevate cheltuielile şi activitatea din mediul spitalicesc. Există un proces legal de negociere şi în urma acestei negocieri diferenţele între finanţarea din cea de-a doua parte a anului 2023 (…) şi situaţia actuală să fie cât mai mici şi să permită la o eventuală rectificare bugetară completarea fondurilor. (…) Sper ca negocierile să poată duce la o concluzie favorabilă. (…) Negocierile şi contractele se încheie cu CNAS, iar finanţarea este aprobată de Ministerul Finanţelor. (…) Pe măsurile ce colectările la buget vor fi mai bune, această problemă se va rezolva”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Rafila, relatează Agerpres.
Ministrul a precizat că există bani pentru finanţarea celor 2.450 de proiecte aprobate prin PNRR, până la finalul anului 2023 fiind depuse 143 de cereri de plată.
Medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov au solicitat luni menţinerea tarifelor pentru servicii medicale stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 şi încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.
Citește și: