Alexandru Rafila: Sunt spitale care oferă puţine servicii medicale. Nu poţi să plăteşti doar salarii
În opinia sa, ar fi necesară o regândire a asistenţei medicale spitaliceşti şi o dezvoltare a serviciilor medicale în ambulatorii.
„Avem o radiografie a multora din spitalele din România şi sunt spitale care fac puţine servicii medicale şi din cauza aceasta cheltuielile lor cu salariile sunt câteodată similare cu bugetul spitalului respectiv. Este clar că nu mai poţi să oferi servicii medicale pentru că nu poţi să plăteşti doar salarii, trebuie să oferi şi alte lucruri. Cred că o regândire a asistenţei medicale spitaliceşti, o dezvoltare a serviciilor ambulatorii este singurul răspuns care duce pe de o parte la asigurarea de servicii către pacienţi, în condiţiile în care tehnologia oferă posibilităţi de diagnostic şi de tratament în regim ambulatoriu, spitalizare de zi. Pe de altă parte, serviciile pe care le oferă unele dintre spitale sunt destul de limitate şi din punct de vedere al resursei umane pe care o au şi din punct de vedere al dotării sau al consumabilelor pe care le au la dispoziţie având în vedere limitările financiare”, a susţinut Rafila la Conferinţa „Pria Financing the Healthcare System in Romania”.
El a spus că în momentul de faţă în sectorul public sunt foarte multe servicii de bună calitate care se oferă pacienţilor.
Ministrul Sănătăţii este de părere că finanţarea moleculelor originale nu poate să crească mai mult de valoarea de 80% din totalul cheltuielilor pentru medicamente.
„Finanţarea medicamentelor, moleculelor originale cred că cel puţin procentual nu mai poate să crească mai mult de 80% din totalul cheltuielilor pentru medicamente în general. Procentual nu mai poate să crească pentru că după aceea privăm pacienţii de medicamentele uzuale. Noi tratăm 80% din pacienţi cu 20% din bani. (…) Nu mai este spaţiu”, a susţinut Alexandru Rafila.