Alfabetul nu e tocmai greu…

Analfabetismul funcțional este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conținutul de idei nu este înțeles decât, eventual, la un nivel foarte superficial. (conform Wikipedia)
Daniel Oanţă - lun, 16 feb. 2015, 11:23

Să fie oare cazul dlui avocat Gheorghe Piperea? Păi să analizăm ce scrie domnia sa : „Citesc – si ma minunez – art 16 din legea 312/2004 privind statutul BNR :
„Bancnotele şi monedele emise şi neretrase din circulaţie de către Banca Naţională a României reprezintă însemne monetare care trebuie acceptate la valoarea nominală pentru plata tuturor obligaţiilor publice şi private”.
Așadar, crede dl. Piperea, oricine are o creanta, chiar in valuta, este obligat sa primească lei, la valoarea nominala. Nu franci, nu yuani chinezesti, ci lei.
Intr-adevăr, conchide doct domnia sa, BNR nu putea interzice creditele in CHF. Erau deja interzise prin lege.
„Ei bine, conform Legii statutului BNR nicio plata in lei nu poate fi refuzată. (ei bine, nu, nota noastra)
Nota bene : textul are in vedere toate creditele in valuta. „
Precizări:
1) „Bancnotele şi monedele emise şi neretrase din circulaţie de către Banca Naţională a României reprezintă însemne monetare care trebuie acceptate la valoarea nominală pentru plata tuturor obligaţiilor publice şi private” –Adevărat!
2) Așadar, oricine are o creanţă, chiar in valuta, este obligat sa primească lei, la valoarea nominala. Nu franci, nu yuani chinezesti, ci lei. Fals! Creanţa nu face obiectul emisiunii monetare. Ea reprezintă o relaţie specifică, născută dintr-un contract. Iar contractul este legea părţilor şi nu are nicio legătură cu extrasul din statutul BNR citat.
3) Intr-adevăr, BNR nu putea interzice creditele in chf. Erau deja interzise prin lege. Care lege? Prin ce lege erau interzise dle avocat (nr legii, articolul) ?
4) Ei bine, conform Legii statutului BNR nicio plata in lei nu poate fi refuzată. Adevărat, dar numai când preţul este stabilit în lei.
5) Clauzele de schimb valutar care elimină posibilitatea plaţii in lei si trec tot riscul hiper-valorizarii pe capul consumatorului sunt mai mult decit abuzive, sunt nule absolut, intrucit încalcă norme de ordine publică, afectând chiar suveranitatea monetară a Statului roman. Nici adevărat, nici fals, doar aberant de la cap la coadă.

Daniel Oanţă este expert la Banca Naţională a României 

*acest articol reprezintă o opinie personală, nu punctul de vedere al BNR

Te-ar mai putea interesa și
Economia subterană a României, în scădere la 13,1% în 2023 față de 31,3% în 2000
Economia subterană a României, în scădere la 13,1% în 2023 față de 31,3% în 2000
Economia subterană a României este pe o tendință de scădere în ultimii ani, ajungând la 13,1% din PIB în 2023, de la 31,3% din PIB, în 2000, 19,5%, în 2013, sau 15,1% în 2019, potrivit......
S-a depășit miliardul de euro. Bugetul plătește încă o tranșă de 143 de milioane de euro nerambursabili pentru centralele pe cărbune ale CE Oltenia, va fi ultima?
S-a depășit miliardul de euro. Bugetul plătește încă o tranșă de 143 de milioane de euro nerambursabili pentru centralele ...
Complexul Energetic Oltenia urmează să primească un grant de 705 de milioane de lei pentru ca centralele electrice pe ...
Uzina Automobile Dacia din Mioveni a asamblat modelul Jogger cu numărul 250.000
Uzina Automobile Dacia din Mioveni a asamblat modelul Jogger cu numărul 250.000
Un sfert de milion. La atât se ridică numărul vehiculelor Dacia Jogger produse la uzina Automobile Dacia de la Mioveni ...
Ce se va întâmpla cu porumbul american după 2 aprilie – analiză
Ce se va întâmpla cu porumbul american după 2 aprilie – analiză
Investitorii așteaptă data de 2 aprilie, când Statele Unite urmează să impună tarife și să decidă cu privire la ...