Algeria își propune să atragă 12 milioane de turiști în 2030, un salt semnificativ față de 3,3 milioane câți a găzduit în 2023
Chiar dacă oferă vestigii din perioada romană şi islamică, plaje şi munţi aflaţi la doar o oră de zbor cu avionul, Algeria a găzduit doar 3,3 milioane de turişti străini în 2023, faţă de 14,5 milioane cât a găzduit ţara vecină Maroc. În plus, aproximativ 1,2 milioane din cei care şi-au făcut vacanţele în Algeria anul trecut au fost chiar algerieni din diaspora care şi-au vizitat familiile.
Lipsa de turişti străini este o dovadă a neglijării de către autorităţile algeriene a unui sector care rămâne o bijuterie ascunsă a turismului mondial. Pe măsură ce veniturile Algeriei din petrol şi gaze au crescut în anii 1960 şi 1970 guvernele care s-au succedat au pierdut interesul în dezvoltarea turismului de masă. Tensiunile politice din anii 1990 au îndepărtat şi mai mult turismul algerian de traiectoria urmată de ţările vecine.
Analiştii sunt de părere că Algeria trebuie să rezolve un sistem de vize inflexibil şi problemele din infrastructura de transport, precum şi să acorde privilegii investitorilor privaţi locali şi străini dacă vrea ca industria turismului să prospere.
Saliha Nacerbay, directoarea generală al Biroului Naţional pentru Turism, a dezvăluit o serie de planuri ce vizează atragerea a 12 milioane de turişti în 2030, o majorare ambiţioasă de patru ori comparativ cu cifrele din 2023.
„Pentru a ne atinge acest obiectiv, noi, precum şi sectoarele turismului şi cel al industriei, încercăm să încurajăm investiţiile, să oferim facilităţi investitorilor, să construim facilităţi pentru hoteluri şi turişti”, a spus Saliha Nacerbay cu ocazia unui târg internaţional pentru turism organizat la Alger în perioada 30 mai-2 iunie.
Algeria are planuri care vizează construirea de hoteluri şi modernizarea celor existente. Ministerul Turismului susţine că până acum au fost aprobate aproximativ 2.000 de proiecte turistice, dintre care 800 sunt deja în faza de construcţie. De asemenea, Algeria reface locuri istorice, 249 de astfel de locaţii fiind alese pentru expansiune turistică. Aproximativ 70 de locaţii au fost deja pregătite şi există în prezent planuri de restaurare pentru alte 50 de locaţii, susţin oficialii.
Datele statistice oficiale arată că turismului şi călătoriile au asigurat 543.500 de locuri de muncă în Algeria în anul 2021. Comparativ, în Maroc profesioniştii din turism susţin că sectorul asigură 700.000 de locuri de muncă directe şi mult mai multe în mod indirect.
Sursa foto: Flickr