Valoarea maximă a indemnizaţiei de maternitate scade masiv pentru persoanele fizice care se asigură opţional. Oamenii au speculat vulnerabilităţile legii

Baza maximă de calcul al indemnizaţiilor de maternitate se va diminua la trei salarii minime brute pe ţară, de la 12 salarii minime brute în cazul persoanelor fizice care se asigură opţional pentru concedii şi indemnizații de maternitate, reiese dintr-un proiect de OUG, consultat de Economica.net. Legea se schimbă pentru că are vulnerabilităţi: permite oamenilor să se asigure opţional plătind sume modeste, în contul căror primesc indemnizaţii semnificativ mai mari decât contribuţiile achitate. În practică, s-a constatat că persoanele fără venituri sau care au doar venituri extrasalariale se asigură opţional pentru concedii și indemnizaţii doar pentru perioada necesară îndeplinirii stagiului de asigurare, respectiv şase luni, pentru care plătesc o contribuţie în cotă de 1% la venitul maxim de 12 salarii minime, urmând să obţină indemnizaţie brută lunară de 85% din 12 salarii minime pe economie. Drept care, conform legii în vigoare, acestea plătesc lunar o contribuţie de 360 de lei în anul 2023, în contul căreia ar urma să primească indemnizaţie brută lunară de 30.600 de lei în anul 2023, suportată din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Dacă legea se schimbă, aceste persoane ar urma să plătească lunar contribuţie de 90 de lei, vreme de cel puţin şase luni, pentru care ar primi indemnizaţie brută de 7.650 de lei lunar, timp de patru luni, reiese dintr-un proiect de OUG consultat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - mar, 17 ian. 2023, 16:13
Valoarea maximă a indemnizaţiei de maternitate scade masiv pentru persoanele fizice care se asigură opţional. Oamenii au speculat vulnerabilităţile legii

Context

În prezent, persoanele care sunt angajate beneficiază de concedii medicale plătite, a căror bază de calcul se determină ca medie a veniturilor lor brute lunare din ultimele şase luni din care se constituie stagiul de cotizare. Același algoritm se utilizează şi pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţii de şomaj.

Spre comparaţie, persoanele fizice care fie nu au venituri, fie au doar venituri extrasalariale şi care se asigură opţional pentru concedii medicale pot alege să beneficieze de indemnizații pentru care baza de calcul este de până la trei salarii minime brute. Fac excepţie concediile de sarcină și lăuzie (cunoscute sub denumirea de concedii de maternitate), pentru care baza de calcul e de cel mult 12 salarii minime brute pe economie.

Explicaţii: ce spune legea

Persoanele fizice, care nu sunt salariate, se pot asigura opţional ca să beneficieze de concedii medicale şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, pe bază de contract de asigurare, prin care îşi asigură un venit lunar ales cuprins între valoarea salariului minim brut pe țară şi cel mult echivalentul a trei salarii minime brute pe economie. Fac excepţie persoanelor care optează pentru încheierea contractului de asigurare ca să beneficieze de concedii şi indemnizaţii pentru maternitate. În această situaţie, venitul la care optează să achite contribuția este cuprins între valoarea salariului minim brut şi echivalentul a 12 salarii minime brute.

Efectele: legea avantajează persoanele fizice care se asigură opţional 

O persoană angajată care a realizat venituri egale cu valoarea salariului minim brut pe ţară în anul 2022 (respectiv 2.550 de lei) a beneficiat de indemnizaţie brută lunară de 2.168 lei. Spre comparaţie, o persoană asigurată opţional la valoarea a 12 salarii minime brute pe ţară în anul 2022 (respectiv 30.600 lei) a beneficiat de indemnizaţie brută lunară de 26.010 lei (suma aferentă celor patru luni de concediu de maternitate fiind, în total, de 104.040 lei). Sistemul de asigurări sociale de sănătate trebuie să deconteze sumele integrale pentru plata indemnizaţiilor în cazul persoanelor asigurate facultativ, respectiv 26.010 lei lunar, în total 104.040 lei pentru plata acestui concediu.

Oamenii au speculat vulnerabilităţile legii

În practică, s-a constatat că aceste persoane (fără venituri sau care au doar venituri extrasalariale) se asigură pentru concedii și indemnizaţii doar pentru perioada necesară îndeplinirii stagiului de asigurare, respectiv şase luni, pentru care plătesc o contribuţie în cotă de 1% la venitul maxim (de 12 salarii minime), ceea ce înseamnă că pentru o lună contribuția datorată este de 360 lei în anul 2023, iar indemnizaţia brută lunară care se suportă din FNUASS pentru aceste persoane este în valoare de 30.600 lei în 2023 (85% din 12 salarii minime), în contextul creşterii salariului minim brut la 3.000 de lei, spune guvernul în nota de fundamentare a proiectului de OUG, consultat de Economica.net.

„Ponderea majoritară a solicitărilor de încheiere a contractelor de asigurare o constituie componenta pentru sarcină și lăuzie, valoare asigurată fiind în majoritatea cazurilor situată la plafon maxim, chiar dacă persoanele se asigură pentru sănătate la nivelul unui salariu minim brut pe țară”, spune guvernul.

Casele de Asigurări au făcut plăţi către persoanele fizice cu care a încheiat contracte pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate de peste 18 ori mai mari decât încasările de la acestea în 2021. 

De exemplu, în anul 2021, sumele încasate de Casele de Asigurări de Sănătate de la persoanele fizice care au încheiat opţional contracte pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate cu CAS se ridică la 9,18 milioane de lei, în timp ce plăţile făcute către acestea depăşesc 167 de milioane de lei, arată datele CNAS, remise Economica.net.

Mai mult, în primele opt luni din anul 2022, CNAS a încasat de la persoanele fizice care au încheiat opţional contracte pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate cu CAS peste 7 milioane de lei, în timp ce plăţile făcute către aceste persoane de către Casele de Asigurări depăşesc 119 milioane de lei, potrivit datelor CNAS.

S-a ajuns la situaţia nefirească în care persoanele care se asigură opţional, inclusiv persoanele fără venituri, în momentul în care află că sunt însărcinate, încep să plătească doar timp de șase luni cele două contribuții – cea de asigurări sociale de sănătate la salariul minim și cea pentru concedii medicale la plafonul maxim de 12 salarii minime, după care renunță la contract şi la plata contribuţiei, dar încasează suma menționată anterior de 104.040 lei (în anul 2022), atrage atenţia CNAS într-un comunicat remis Economica.net.

Schimbări

În aceste condiții, se impune diminuarea bazei maxime de calcul al indemnizațiilor de maternitate de la 12 salarii minime brute pe țară lunar, la trei salarii minime brute pe țară lunar în cazul persoanelor fizice care se asigură opțional pentru concedii și indemnizații de maternitate, reiese din proiectul de OUG, consultat de Economica.net.

Propunerea antemenţionată aduce la justa valoare nivelul indemnizațiilor de maternitate prin raportarea bazei de calcul a acestei indemnizații pentru persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activităţi independente la veniturile pentru care se plăteşte contribuţia de asigurări de sănătate şi la cele înscrise în declaraţiile care vor constitui baza de calcul a concediilor și indemnizaţiilor medicale, inclusiv pentru indemnizaţiile de maternitate, atrage atenţia CNAS.

Nuanţat, o persoană care se va asigura opţional la trei salarii minime brute pe ţară va putea beneficia de indemnizaţie brută lunară de 7.650 de lei, dacă proiectul de OUG va fi adoptat în forma actuală.

Important

Dacă OUG va intra în vigoare în forma anunţată de Economica.net, prevederile antemenţionate nu vor acționa retroactiv.

Actualizare 1 februarie 2023

Prevederile referitoare la schimbarea bazei de calcul pentru indemnizaţia de maternitate în cazul persoanelor care se asigură opţional, anunţate de Economica.net în acest articol, nu au mai fost incluse în ordonanţa adoptată de guvern (OUG 21 din 2023, publicată în Monitorul Oficial din 31 ianuarie). 

Te-ar mai putea interesa și
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare cu stricteţe o nouă directivă privind diligenţa în materie de......
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...