Ali Capa, şeful TC Capital, lucrează la finalizarea vânzării a 2.500 mp din Hyperion Towers, proiect office tranzacţionat pe bucăţi

Investitorul turc Ali Capa, care controlează TC Capital, și a cumpărat anul trecut Twin Tower Barba Center, rebranduit în Hyperion Towers, avea înainte de startul pandemiei și a stării de urgență rezervări pentru 2.500 mp din proiectul de 40.000 mp, pe care decisese să-l închirieze sau să-l vândă pe bucăți de minium 200 mp. Discuțiile au fost suspendate în lockdown, dar acum a început finalizarea vânzărilor și privește piața pentru eventuale oportunități de achiziție.
Răzvan Zamfir - lun, 13 iul. 2020, 06:18
Ali Capa, şeful TC Capital, lucrează la finalizarea vânzării a 2.500 mp din Hyperion Towers, proiect office tranzacţionat pe bucăţi

„Înainte de lockdown-ul generat de criza COVID-19, fuseseră făcute rezervări de peste 2.500 mp. În ciuda faptului că perioada de izolare a cauzat anumite întârzieri sau suspendări ale discuțiilor, în special cu acei clienți care au fost afectați sever de această situație, în ultima lună am început finalizarea vânzărilor. Clienții noștri provin din diverse industrii, cum ar fi IT, construcții, producție de mașini industriale etc. Odată cu relaxarea măsurilor, am înregistrat cu 50% mai multe vizite decât în perioada decembrie – februarie, din partea unor companii care au în vedere închirierea, pentru a-și reloca birourile, sau achiziționarea unor spații. Cred că în perioada următoare, numărul de vizite va crește în continuare, întrucât companiile caută din ce în ce mai mult birouri cu dimensiuni flexibile și care să se încadreze într-un buget rezonabil, dar nu doresc să facă rabat de la standardele de calitate pe care le oferă o clădire de clasă A. Prin urmare, Hyperion Towers prezintă avantaje majore atât în ceea ce privește flexibilitatea suprafețelor, care încep de la 200 mp, cât și a formei de achiziție, care poate fi închiriere, închiriere în vederea cumpărării, vânzare și chiar vânzare  prin finanțarea vânzătorului”, spune Ali Capa.

TC Capital are 14 milioane de euro pentru renovarea proiectului de birouri, iar procesul de renovare urma să se deruleze în două etape, termenul de finalizare al primei clădiri fiind la finalul anului în curs, în timp ce al doilea turn din ansamblul Hyperion Towers va fi complet modernizat în cel de al doilea semestru din 2020. 

În același timp, deși nu are vreo negociere în curs acum, companie privește piața cu atenție în căutarea oportunităților, fie clădiri finalizate, fie terenuri pentru dezvoltare.

„În prezent, nu avem în desfășurare discuții în vederea unor noi achiziții sau dezvoltări. Pe de altă parte, dacă apar oportunități cu un potențial foarte ridicat, noi suntem întotdeauna gata să le valorificăm. Avem un portofoliu solid pe segmentele rezidențial și de birouri și avem ca scop maximizarea valorii acestuia. În afara portofoliului imobiliar, în România avem investiții și în sectorul agricol”, explică Capa.

Impactul pandemiei de COVID-19

„Majoritatea clienților noștri au lucrat de la distanță, în sistem remote, în perioada de izolare. În calitate de proprietar al Hyperion Towers, am implementat toate măsurile de siguranță în clădiri, atât în beneficiul chiriașilor cât și al vizitatorilor. Am rămas în permanență la dispoziția chiriașilor noștri, pentru a-i ajuta, în special pe cei ale căror afaceri au fost afectate de lockdown. În prezent, cei mai mulți chiriași s-au întors în birouri, iar echipele noastre le acordă sprijin continuu, pentru a menține măsurile de siguranță”, susține Capa.

 Dar, acesta crede că e încă prea devreme pentru ca cineva să poată estima impactul pandemiei asupra spațiilor de birouri, dar e optimist și spune că nevoia de spații de birouri, dar mai mari va continua să existe, deși nici lucrul de la distanță nu va dispărea.

„Este încă prea devreme pentru a putea estima care va fi impactul pandemiei asupra pieței spațiilor de birouri. Totuși, nu cred că va dispărea nevoia companiilor pentru spații mari sau că angajații acestora vor continua să lucreze de la distanță pe termen mediu și lung. Până la urmă, angajații vor avea nevoie și vor căuta interacțiunea socială cu colegii, iar companiile vor trebui să își adapteze birourile „noului normal”. Acest lucru înseamnă că va fi necesar să le pună angajaților la dispoziție spații mai generoase, pentru a putea respecta normele de distanțare socială. De asemenea, este firesc să nu te aștepți la o presiune pusă pe costul chiriilor spațiilor de birouri, pe termen scurt și mediu, deoarece sunt multe afaceri afectate puternic de criza COVID-19. Astfel că raportul preț versus calitate va juca un rol important în achiziții și închirieri, pe termen mediu. Cred cu tărie că nivelul de ocupare pe piața birourilor din Pipera, care este subevaluată, va crește semnificativ pe termen mediu”, conchide șeful TC Capital.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...