Responsabilul nipon Takeshi Iwaya şi omologul său sud-coreean Cho Tae-yul au discutat întâi în privat, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe sud-coreean, înaintea unei conferinţe de presă comune.
Aceasta este prima vizită a unui şef al diplomaţiei nipone în Coreea de Sud după mai mult de şase ani, scrie Agerpres.
Cei doi oameni de stat şi-au împărtăşit „îngrijorările puternice în legătură cu dezvoltarea nucleară şi cu rachete a Coreei de Nord”, a relatat Cho. El a subliniat legăturile militare tot mai solide între Phenian şi Moscova, în special după desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia pentru a susţine războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a spus el.
Discuţiile au vizat de asemenea cooperarea trilaterală cu aliatul comun american, înainte de revenirea pe 20 ianuarie a lui Donald Trump la Casa Albă.
Republicanul avusese în 2018 o întrevedere cu liderul nord-coreean Kim Jong Un şi făcuse din dialogul cu Phenianul, care deţine arma nucleară, unul dintre obiectivele sale diplomatice din primul mandat.
Seulul, Tokyo şi Washingtonul şi-au întărit în ultimii ani parteneriatul în domeniul securităţii, făcând între altele schimb de informaţii asupra testelor militare nord-coreene.
Phenianul a revendicat pe 7 ianuarie tirul de testare reuşit al unei noi „rachete hipersonice”, care are ca scop, potrivit lui Kim Jong Un, să-i descurajeze pe „toţi rivalii” ţării sale din regiune.
Cho a afirmat că Iwaya şi el s-au pus de acord asupra „necesităţii de a continua coordonarea strânsă (…) pentru a contracara ameninţarea nucleară nord-coreeană”.
Takeshi Iwaya urmează să aibă marţi o întrevedere cu preşedintele sud-coreean interimar Choi Sang-mok, potrivit Tokyo.
Coreea de Sud traversează o gravă criză politică după ce preşedintele său titular Yoon Suk Yeol a încercat să impună legea marţială pe 3 decembrie. Lovitura sa de stat eşuată, care a stârnit îngrijorare în Japonia, a dus la suspendarea lui, acuzat de „rebeliune” şi vizat de un mandat de arestare.
Yoon este adeptul unei apropieri cu Tokyo în pofida disputelor istorice moştenite după colonizarea brutală a peninsulei coreene de către Japonia (1910-1945), care suscită un foarte puternic resentiment local.
Dacă el va fi destituit, noi alegeri prezidenţiale ar urma să fie organizate în termen de 60 de zile.