Alianţa pentru Turism cere Guvernului acordarea voucherelor de vacanţă pe o perioadă de 5 ani

Alianţa pentru Turism, organizaţie care reuneşte cele 24 de asociaţii patronale din industria ospitalităţii, solicită Guvernului acordarea voucherelor de vacanţă începând din 1 ianuarie 2022, pentru o perioadă de 5 ani, atât pentru angajaţii din sistemul de stat cât şi pentru angajaţii din mediul privat, se menţionează într-un comunicat remis luni de asociaţie.
AGERPRES - lun, 15 nov. 2021, 12:32
Alianţa pentru Turism cere Guvernului acordarea voucherelor de vacanţă pe o perioadă de 5 ani

„Cele 24 de organizaţii care acoperă tot spectrul industriei ospitalităţii, reunite sub numele Alianţa pentru Turism (APT), precum şi alte organizaţii sindicale şi patronale care reprezintă toate domeniile economiei naţionale susţin importanţa majoră a reintroducerii voucherelor de vacanţă începând cu 2022. Este esenţial ca această decizie să fie legiferată până la sfârşitul acestui an. APT, alături de celelalte organizaţii sindicale şi patronale, salută anunţul public privind reintroducerea voucherelor de vacanţă, pentru toate categoriile de angajaţi începând cu 2022 şi propun guvernului o formulă îmbunătăţită. (…) Pentru o flexibilitate a rezervărilor şi pentru o predictibilitate mult mai mare atât pentru angajaţi, cât şi pentru industria turismului, Alianţa pentru Turism recomandă legiferarea acordării voucherelor de vacanţă pentru o perioadă mai lungă, de minimum 5 ani”, se precizează în comunicat.

Voucherele emise în perioada 2019 – 2020, pentru care s-a prelungit perioada de valabilitate până la finele acestui an, au fost deja consumate, astfel că este nevoie de o nouă emisiune de vouchere, iar reintroducerea lor să fie legiferată până la 31 decembrie 2021, solicită APT.

„Astfel, turiştii dar şi industria turistică vor beneficia de predictibilitatea atât de necesară care a lipsit în ultimii ani. Emiterea acestora începând cu luna decembrie 2021, pentru anul următor, ar facilita planificarea din timp a vacanţelor şi ar stimula vânzările”, potrivit comunicatului APT.

Alianţa pentru Turism arată că, contrar aparenţelor, există un apetit semnificativ pentru voucherele de vacanţă în mediul privat.

„Deşi s-a creat falsa percepţie că angajaţii din sectorul privat nu pot beneficia de voucherele de vacanţă, cifrele dovedesc contrariul, indicând interesul în creştere al angajatorilor privaţi pentru această formă de incentivare. De exemplu, de la începutul anului până la 30 septembrie 2021, sectorul privat a alocat angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de peste 52 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 17% din valoarea totală a voucherelor emise în anul precedent. Creşterea motivaţiei şi eficienţei angajaţilor, refacerea energiei fizice şi intelectuale a acestora constituie o parte dintre beneficiile aduse forţei de muncă. (…) În prezent, Alianţa pentru Turism a finalizat un proiect care urmăreşte să împrospăteze conceptul voucherelor de vacanţă, îndreptând focusul pe angajaţii din mediul privat. Obiectivul APT este acela ca, pe lângă angajaţii bugetari, două milioane de angajaţi din mediul privat să beneficieze de această facilitate. De asemenea, poate fi folosit modelul polonez, de sprijinire a copiilor, minim 25% din suma primită de adult urmând să revină şi celor sub 18 ani. APT sugerează o contribuţie dublă stat-angajator, care poate avea un aport cu sume egale pentru acordarea voucherelor de vacanţă. Este preferabil un ajutor mai mic (nu neapărat 6 salarii minime), dar acordat mai multor angajaţi”, se precizează în comunicat.

Pe de altă parte, în lipsa emiterii voucherelor de vacanţă pentru anul viitor şi în contextul introducerii certificatului digital, va avea loc un exod al turiştilor către destinaţii din afara României, apreciază Alianţa pentru Turism.

” (…) dacă proiectul nu ar fi relansat, iar voucherele nu ar fi emise pentru 2022, o dată cu introducerea certificatului verde şi a reducerii restricţiilor internaţionale, va urma un exod al turiştilor către destinaţii externe. Eliminarea voucherelor şi în anul 2022 ar deschide calea pentru companiile de stat către alocarea de prime de vacanţă în bani, fapt ce va duce la creşterea consumului produselor de import şi la o presiune suplimentară pe rata de schimb euro-leu. În plus, ar fi din nou încurajată zona fiscală gri prin încetinirea procesului de autorizare a unor unităţi turistice şi reducerea transparenţei. Alte consecinţe negative ar fi scăderea productivităţii muncii şi a motivaţiei angajaţilor, cu impact asupra recuperării energiei fizice şi intelectuale, a sănătăţii acestora, reorientarea investiţiilor spre alte sectoare mai ofertante, scăderea gradului de ocupare în unităţile de cazare din România, dar şi scăderea volumului de taxe şi impozite colectate la bugetul de stat, creşterea şomajului prin desfiinţarea de locuri de muncă”, se menţionează în comunicatul APT.

Alianţa pentru Turism argumentează că voucherele de vacanţă au contribuit esenţial la îmbunătăţirea fiscalizării sectorului turistic, prin creşterea accelerată a numărului de structuri turistice clasificate, garantând colectarea de taxe şi impozite la bugetul public.

„În doar 11 ani, mai precis în perioada 2010 – 2021, acestea au determinat creşterea cu 326% a numărului unităţilor de turism clasificate precum şi dublarea locurilor de cazare. Mai precis, în octombrie 2010, potrivit ministerului de resort, existau 5458 de unităţi de cazare care totalizau 255.623 de locuri, iar în noiembrie 2021, cifra a ajuns la 17.800 de unităţi de cazare, respectiv 523.177 de locuri. Investiţiile stimulate de proiectul vouchere de vacanţă au însemnat atât edificarea de noi unităţi de cazare, cât şi modernizarea unora rămase într-o stare necorespunzătoare de zeci de ani, apariţia de centre de sănătate de 4 şi 5 stele în staţiuni balneare, dar şi construirea de piscine, centre spa, restaurante moderne şi alte facilităţi orientate spre turism sustenabil şi management digitalizat”, potrivit comunicatului APT.

Totodată, emiterea de vouchere pentru anul 2022 reprezintă şi un sprijin acordat industriei ospitalităţii în contextul pandemiei de covid, acest sector fiind cel mai grav afectat de pandemie.

„Ştim cu toţii că industria ospitalităţii a fost cea mai afectată ramură economică din cauza pandemiei Covid-19, cu scădere de 74% în 2020 la nivel mondial. Pe de altă parte, angajaţii au trecut prin doi ani dificili şi au făcut faţă unui nivel de stres foarte ridicat. Tocmai de aceea, voucherele de vacanţă reprezintă o modalitate de recuperare post-Covid pentru angajaţi, precum şi o gură de oxigen esenţială pentru industria turismului, care, astfel, va putea rezista, se va putea dezvolta şi îşi va putea îmbunătăţi serviciile”, se menţionează în comunicatul APT.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...