Alianţa Renault-Nissan a economisit 4,3 miliarde de euro în 2015
Renault şi Nissan au generat ‘sinergii’ lucrând împreună pentru a reduce costurile, a evita cheltuielile şi a majora veniturile.
Arnaud Deboeuf, vicepreşedinte al alianţei Renault-Nissan, le-a declarat jurnaliştilor că este prea devreme pentru a estima efectele votului pentru Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) asupra operaţiunilor Nissan din această ţară.
‘Cu siguranţă ca exista un impact. Dar este foarte dificil de spus astăzi care va fi impactul’, a explicat Deboeuf.
Incitat de analişti să stabilească o ţintă mai ambiţioasă de economii pentru 2016 decât cele 4,3 miliarde de euro anunţate, şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a afirmat: ‘Evident suma de 4,3 miliarde de euro este conservatore. Cred că un obiectiv rezonabil ar fi cinci miliarde de euro’.
Dar Deboeuf nu a reafirmat marţi obiectivul de cinci miliarde de euro pentru 2016 şi a avertizat că nivelul economiilor ar putea scădea înainte de a reveni pe creştere la nivelul promis de 5,5 miliarde de euro în 2018.
‘Ar putea fi câţiva ani când nivelul va scădea deoarece modul în care calculăm este legat de planurile de producţie’, a explicat vicepreşedintele alianţei.
Acesta a adăugat că proiectatele economii nu includ achiziţionarea de către Nissan a unei participaţii în Mitsubishi Motors, care încă nu s-a finalizat, sau efectele Brexitului asupra activităţii fabricii Nissan din Sunderland, Marea Britanie.
În funcţie de rezultatele negocierilor, Brexitul ar putea avea ca rezultat noi tarife comerciale care vor afecta competitivitatea exporturilor de vehicule către UE şi restul lumii. ‘Referitor la Brexit, suntem puţin îngrijoraţi din cauza incertitudinilor provocate de perioada de aşteptare şi de consecinţele noului stat al Marii Britanii şi al Uniunii Europene’, a afirmat Ghosn.
Luna trecută, Renault şi-a redus participaţia pe care o deţine la partenerul japonez Nissan Motor cu un punct procentual. Conform documentelor remise de Nissan către Ministerul japonez de Finanţe, în prezent grupul auto francez Renault deţine 42,4% din acţiunile Nissan, faţă de 43,4% anterior. În document nu se precizează motivul pentru care Renault şi-a redus participaţia la Nissan.
Într-un comunicat de presă difuzat vineri, Renault a explicat că această scădere a participaţiei sale este una provizorie şi are legătură cu programul de răscumpărare de acţiuni demarat de Nissan. ‘Această scădere temporară nu indică în niciun caz voinţa Renault de a îşi modifica participaţia’, a informat grupul francez.
La finele lunii februarie, Nissan a informat Consiliul de Administraţie de la Renault că are intenţia de a demara un program de răscumpărare de acţiuni în perioada 29 februarie-22 decembrie. Atunci grupul a anunţat că va participa la acest program deoarece îl consideră în folosul acţionarilor Renault şi că tranzacţia nu va avea niciun impact asupra participaţiei grupului francez.
Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, conform căruia Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. De asemenea, cele două companii au acelaşi director general, Carlos Ghosn. Cu toate acestea, echilibrul între Renault şi Nissan în cadrul alianţei a devenit un subiect tensionat după ce în luna aprilie 2015 statul francez şi-a majorat participaţia deţinută la Renault de la 15% la 19,7%, în ideea de a-şi dubla drepturile de vot la grupul auto. În schimb, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.