Alianța Renault – Nissan: Japonezii vor cumpăra 15% din divizia de vehicule electrice a francezilor. Sunt stabilite noi proiecte comune

06 02. 2023
nissan renault

Cu câteva zeci de minute înaintea conferinței de presă în care vor fi prezentate detaliile inițiativei de a restabili legăturile din Alianța Renault – Nissan, oficialii companiei japoneze au dat publicității câteva informații importante.

Astfel, „în urma aprobării de către consiliile de administrație ale grupului Renault și Nissan Motor Co., Alianța Renault-Nissan-Mitsubishi anunță astăzi noi inițiative pentru a duce parteneriatul lor către nivelul următor.”

Conform Nissan, intenția companiei este de a cumpăra până la 15% din acțiunile Ampere, entitatea pentru vehicule electrice și software a grupului Renault din Europa, „cu scopul de a deveni un investitor strategic. Prin această investiție, Nissan ar spori și accelera noi oportunități de afaceri pentru Nissan în Europa”. În același timp, și Mitsubishi Motors ia în considerare o investiție în Ampere.

Mai mult, un detaliu important care implică uzinele Renault din România este dorința Nissan și Mitsubishi Motors de a deveni clienți ai proiectului Horse al grupului Renault, o inițiativă menită să asigure o acoperire suplimentară a pieței pentru tehnologiile sale cu motor cu combustie internă (ICE) și sistemele de propulsie hibride.

Aceste inițiative ar completa domeniile de colaborare tehnologică în curs, cum ar fi bateriile cu stare solidă (ASSB), vehiculele definite de software (SDV), sistemele avansate de asistență pentru șofer (ADAS) și conducerea autonomă.

„Un acord-cadru obligatoriu definește principiile unei noi scheme de guvernanță și reechilibrarea acțiunilor încrucișate dintre grupul Renault și Nissan. Cele două companii intenționează să încheie un nou acord de Alianță (până la 31 martie 2023) și să înlocuiască acordurile actuale care guvernează Alianța (adică înțelegerile încheiate pe12 martie 2019). Acest nou acord de Alianță ar urma să fie pus în aplicare pentru o perioadă inițială de 15 ani”, notează oficialii Nissan.

Acest nou acord implică faptul că Nissan și Renault vor păstra o participație încrucișată de 15% dintre acțiunile partenerului. În plus, grupul francez va transfera 28,4% dintre acțiunile deținute acum la Nissan într-un trust francez.

Renault va avea flexibilitate totală pentru a vinde acțiunile Nissan deținute în trust, dar „nu are nicio obligație de a vinde acțiunile într-o anumită perioadă de timp predeterminată”. Când va fi realizată vânzarea, „Nissan ar beneficia de un drept de primă ofertă, în beneficiul său sau al unui terț desemnat”.

În detaliile noului acord sunt prevăzute și câteva informații despre colaborarea din cadrul Aliantei revizuite pe continentul european. Deja început, proiectul prin care Mitsubishi Motors folosește platforma CMF-B a Renault pentru a dezvolta noi generații ASX și Colt va continua.

Grupul Renault va lansa pe piața vehiculelor comerciale ușoare așa-numitul FlexEVan ca prim vehicul definit de software în 2026. Ulterior acesta va sta și la baza unui vehicul Nissan pentru piața din Europa.

Pentru liniile lor de după 2026, Nissan și Renault explorează, de asemenea, posibile colaborări pentru următoarea generație de vehicule electrice din segmentul C.

Totodată, Nissan și Renault vor continua să partajeze tehnologii pentru mașinile lor destinate pieței din Europa, inclusiv utilizarea potențială a arhitecturii comune de 800 de volți.

„Aceste inițiative au la bază angajamentele existente, inclusiv planurile pentru viitorul vehicul electric compact Nissan de segment B, bazat pe platforma CMF-BEV, care va fi produs la unitatea ElectriCity a Grupului Renault din Franța din 2026”, mai anunță oficialii niponi.

Un domeniu important de colaborare va fi și cooperare în domeniile distribuției, serviciilor postvânzare, infrastructurii de încărcare și a bateriilor. Alianța Renault – Nissan – Mitusbishi va lucra în comun la creșterea numărului de puncte de desfacere comune pe piețele cheie și la dezvoltarea de strategii comune privind serviciile post-vânzare și de vânzări, valorificând prezența puternică a Mobilize Financial Services, divizie Renault din Europa.

În cadrul proiectelor de economie circulară, Renault și Nissan intenționează să aleagă parteneri comuni pentru reciclarea bateriilor aflate la final de viață. Mai mult chiar, este luată în considerare implementarea în comun de către companiile din cadrul Alianței a unei infrastructurii de încărcare pentru mașini electrice în cadrul dealerilor proprii ai fiecărei mărci (charging@dealer).

Mai multe detalii vor fi disponibile în cursul zilei de astăzi.

Citește și:
– Alianţa Renault-Nissan. Francezii au votat în favoarea reechilibrării „relaţiei” cu japonezii