Alianța Renault, Nissan și Mitsubishi vizează o triplare a investițiilor pentru dezvoltarea de vehicule electrice
Pe măsură ce producătorii auto consacrați se confruntă cu presiuni din partea unor noi noilor concurenți care profită de reorganizarea industriei auto pentru a dezvolta mașini electrice, Alianța Renault – Nissan – Mitsubishi încearcă să țină pasul și să revină în avangardă.
Deși în ultimii ani a părut o alianță nefuncțională, iar mărcile din cadrul său și-au dezvoltat produsele mai mult sau mai puțin independent, colaborarea dintre europenii de la Renault și japonezii de la Nissan și Mitsubishi Motors pare a redeveni un grup pregătit să înfrunte schimbările majore prin care trece industria auto.
Conform unor surse citate de Reuters, cele trei grupuri sunt așteptate să anunțe în această săptămână un plan de a investi peste 20 de miliarde de euro în următorii cinci ani pentru dezvoltarea de vehicule electrice. Până în 2030, se așteaptă ca Alianța să lanseze pe piață peste 30 de vehicule electrice complet noi având la bază cinci platforme comune.
Noua investiție se adaugă unui plan aflat deja în desfășurare care implică utilizarea a 10 miliarde de euro pentru electrificarea vehiculelor. Purtătorii de cuvânt ai Nissan, Renault și Mitsubishi nu au răspuns solicitărilor Reuters de a detalia informația.
Conform surselor citate, planul „Alliance to 2030” își propune să arate o „cooperare intensificată” între cei trei producători de automobile, evidențiind o „viziune comună asupra electrificării și mobilității conectate”.
Se preconizează că nu mai puțin de cinci platforme comune vor acoperi 90% dintre vehiculele electrice pe care companiile ar trebui să le dezvolte și să le lanseze până în 2030.
Una dintre aceste platforme, numită CMF-EV, stă la baza unor mașini precum electricele Renault Megane E-Tech și Nissan Ariya, iar alta susține dezvoltarea unor vehicule mai accesibile precum Dacia Spring și alte modele similare ale Nissan. Tot platforma pentru vehicule electrice accesibile este utilizată pentru mașinile vândute de Alianță în China.
Alte două platforme deja existente sunt utilizate pentru vehicule electrice foarte mici comercializate de Nissan și Mitsubishi și pentru vehicule comerciale ușoare.
Până la jumătatea deceniului, Alianța Renault – Nissan – Mitsubishi își propune să implementeze o a cincea platformă comună. Nissan a decis deja să folosească această platformă și alte componente standardizate pentru a electrifica modelul Micra, în timp ce Renault este de așteptat să vină cu o mașină electrică având la bază același sistem.
Este deja cunoscut faptul că Renault intenționează să lanseze micul vehicul complet electric Renault 5 până în 2024, iar un miniSUV inspirat de clasicul Renault 4L este și el în proiect.
Se așteaptă ca Alianța franco-japoneză să folosească pachete comune de baterii și alte componente cheie pentru mașini electrice. De asemenea, gruparea de producători intenționează să investească în comun în capacități de producție a bateriilor în Franța, Marea Britanie, China și Japonia atingând un total de 220 de gigawați-oră până în 2030.
Prin standardizarea și partajarea bateriilor, Renault, Nissan și Mitsubishi se așteaptă să reducă la jumătate costurile de producție ale bateriilor, iar tehnologia bateriilor litiu-ion cu stare solidă dezvoltată de Nissan ar putea fi utilizată și de partenerii săi.