În ultimele zile, oficialii de la Berlin s-a plâns că deciziile BCE privind ratele dobânzilor afectează sumele de bani puse deoparte de cetăţenii germani pentru perioada pensiei şi ar putea duce la o bulă a activelor. Conflictul s-a intensificat, după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a descris ideea ‘banilor aruncaţi din elicopter’ (‘helicopter money’) ca fiind un concept foarte interesant.
La şedinţa de politică monetară din 10 martie, BCE a redus, pentru prima dată în istoria instituţiei, dobânda de bază la nivelul zero şi a majorat peste aşteptări achiziţiile lunare de obligaţiuni de la 60 până la 80 de miliarde de euro. Tot în şedinţa de politică monetară de luna trecută, BCE a decis să reducă şi dobânda la depozite cu 10 puncte de bază, până la minus 0,40%, precum şi dobânda la facilitatea de creditare marginală cu cinci puncte de bază, până la 0,25%. Prin reducerea dobânzii ce se aplică băncilor care stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, instituţia de la Frankfurt vrea să stimuleze băncile să acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul şi investiţiile în Europa.
‘Următorul şef al BCE va trebui să fie un german, care simte limitele la adresa tradiţionalei politici monetare stabile a Bundesbank’, a explicat Friedrich.
Mandatul lui Mario Draghi expiră în 2019. Hans-Peter Friedrich a declarat, pentru publicaţia ‘Bild’, că politica actualului preşedinte al Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi, ‘a dus la pierderea masivă a credibilităţii’.
‘Banii aruncaţi din elicopter’ vor fi în final costisitori pentru statele din zona euro şi, evident, pentru plătitorii de taxe, a avertizat luna trecută preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), într-un interviu acordat unui grup de ziare regionale germane.
‘Banii aruncaţi din elicopter’ sunt sumele care ajung în consum nu pe filiera băncilor comerciale, ci drept credite fiscale de la bugetul public, într-o încercare de a stimula cheltuielile şi inflaţia. După ani de încercări disperate de a stimula creşterea economiei, unii bancheri şi oficiali se tem că politica monetară nu mai are mijloace efective, iar alte eforturi de stimulare ar putea avea efecte contrare. Economiştii apreciază că ‘banii aruncaţi din elicopter’ ar fi o soluţie în ultimă instanţă.
‘Banii aruncaţi din elicopter’ nu sunt o mană cerească – de fapt vor provoca goluri imense în bilanţurile băncilor centrale, a afirmat şeful Bundesbank, Jens Weidmann.
‘În cele din urmă, statele din zona euro şi, prin urmare, plătitorii de taxe vor sfârşi prin a fi nevoiţi să suporte costurile, deoarece ar afecta profiturile băncilor centrale o lungă perioadă de timp’, a explicat Weidmann, într-un interviu acordat grupului media german Funke.
Decizia de a acorda sau nu bani cetăţenilor şi modul de realizare au fost excesiv politizate şi ar trebui gestionate de guverne şi parlamente, băncile centrale neavând mandat pentru astfel de măsuri, a spus oficialul, care este şi membru în Consiliul guvernatorilor BCE.
‘Nu ar fi altceva decât amestecarea completă a politicii monetare şi fiscale şi nu ar fi compatibilă cu independenţa băncii centrale. Politica monetară nu este un panaceu sau un substitut pentru reformele necesare în statele individuale şi nu va rezolva problemele Europei privind creşterea economiei’, a avertizat preşedintele Băncii Centrale a Germaniei.