Forțele aeriene ucrainene au declarat vineri că Rusia a lansat 39 de drone și o rachetă balistică în atacurile din ultima zi, conform Reuters.
Forțele aeriene spun că au doborât 24 de drone, iar alte 13 nu și-au atins ținta, probabil din cauza bruiajului, potrivit unui comunicat transmis pe Telegram.
Armata Kievului nu a precizat ce s-a întâmplat cu cele două drone rămase sau cu racheta. Miniștrii apărării din așa-numitul Grup de contact pentru Ucraina, condus în trecut de SUA, se întâlnesc vineri la Bruxelles, unde ministrul apărării ucrainean Rustem Umerov este așteptat să furnizeze informații actualizate de pe front, relatează dpa și Agerpres.
Se așteaptă de asemenea ca Umerov să precizeze care sunt echipamentele de care au cea mai urgentă nevoie forțele de apărare ale țării sale.
Mai devreme în cursul zilei de vineri, Ministerul Apărării din Regatul Unit a anunțat o creștere cu 450 de milioane de lire sterline a ajutorului militar pentru Ucraina, în condițiile în care Regatul Unit și Germania înlocuiesc SUA ca gazde a unei reuniuni de 50 de țări.
Pachetul de sprijin militar va fi livrat de furnizori britanici și ucraineni pentru a ajuta forțele armate ucrainene în timp ce acestea fac eforturi să se apere împotriva forțelor ruse, a relatat agenția britanică PA.
Pachetul include 350 de milioane de lire din partea Regatului Unit, restul fiind furnizat de Norvegia prin intermediul Fondului internațional pentru Ucraina, administrat de Londra.
Surse militare au avertizat recent că Ucraina s-ar putea confrunta cu dificultăți militare semnificative până la sfârșitul verii dacă partenerii săi nu se angajează să furnizeze ajutor militar suplimentar.
Întâlnirea de la sediul NATO din Bruxelles va fi coprezidată de ministrul apărării german Boris Pistorius și de omologul său britanic John Healey. Cei doi miniștri îi țin locul fostului secretar american al apărării Lloyd Austin, care a inițiat și a condus așa-numit Grup Ramstein, format din circa 50 de țări, până la schimbarea administrației de la Washington.
Noua administrație americană a președintelui Donald Trump a decis să nu păstreze aceste rol. În schimb, aceasta își propune să determine Kievul și Moscova să ajungă la un acord de încetare a focului cât de curând posibil. Alte țări se tem că un astfel de acord s-ar putea realiza pe socoteala Ucrainei, notează dpa.