„Aliaţii şi partenerii din cadrul grupului de contact condus de SUA au trimis în Ucraina 230 de tancuri, 1.550 de vehicule blindate şi cantităţi importante de muniţii, respectiv 98% din materialele promise, pentru a echipa nouă noi brigăzi blindate”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul luxemburghez Xavier Bettel.
„În total, ucrainenii dispun deci de capacităţile de care au nevoie pentru a recuceri mai multe teritorii”, a subliniat şeful Alianţei Nord-Atlantice.
De la începutul ofensivei ruse în februarie 2022, statele membre NATO au furnizat şi sisteme de apărare antiaeriană, artilerie şi avioane de luptă MIG-29 de fabricaţie sovietică deţinute de Polonia şi Republica Cehă. De asemenea, acestea au instruit zeci de mii de militari ucraineni în utilizarea armamentului armatelor NATO.
Jens Stoltenberg a făcut totuşi apel ca Rusia „să nu fie subestimată niciodată”.
„Forţele ruse pot duce lipsă de calitate, dar ele compensează prin cantitate şi Moscova continuă să mobilizeze mai mult personal”, a reamintit el.
„Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar şi îi vom furniza lucrurile de care are nevoie”, a dat asigurări responsabilul norvegian.
„Luxemburgul are armata cea mai mică din NATO, dar dacă este nevoie de noi, se poate conta pe noi”, a afirmat la rândul său Xavier Bettel. Luxemburg este pe ultimul loc în NATO din punctul de vedere al cheltuielilor pentru apărare, dar şeful guvernului s-a angajat să le majoreze.