Cu cât se scumpesc alimentele din 2012
„Preţurile vor creşte în următoarele două-trei luni de zile cu aproximativ 5-7%”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu pentru RTV.
„5-7% este o modificare de preţ normală. Nu înseamnă nici scumpire, nici ieftinire. O scumpire urâtă ar însemna să crească cu peste 10%”, a spus Sorin Minea de la Asociaţia Română a Cărnii pentru RTV.
Explicaţiile patronatelor pentru aceste creşteri de preţ sunt legate de modificările tarifelor la combustibil, energie şi gaze naturale.
„De o bună perioadă ele tot cresc şi preţurile la alimente nu au fost modificate. În condiţiile astea, se poate vorbi despre o creştere a preţurilor care să fie un cumul al procentelor cu care au crescut aceste produse de-a lungul timpului, în decursul ultimei jumătăţi de an sau chiar un an”, a mai spus Dragoş Frumosu.
Alţi factori care vor influenţa creşterile de preţuri de anul viitor sunt scumpirile operate de transportatori, preţurile de la bursă ale cerealelor sau o eventuală depreciere a cursului leu-euro.
În plus, patronatele susţin că sărăcia i-a adus pe români în situaţia de a cumpăra tot mai puţine alimente. „Vânzările au scăzut dramatic în ultima perioadă, ca urmare a scăderii puterii de cumpărare. În doi ani de zile cam cu 25-28%. Ne referim la o medie în care intră şi pâinea şi laptele şi carnea şi preparatele din carne. În general lucrurile care se consumă zilnic”, a conchis Dragoş Frumosu.