Alin Trușcă, fondator EVOhoreca, furnizor mobilier pentru HoReCa: Prețul mediu al comenzilor a urcat de la 6.000 euro în pre-pandemie la 15.000

Interesul investitorilor din HoReCa pentru produse premium și a tendinței de protejare a cash flow-ului au majorat prețul mediu al unei comenzi de amenajare a spațiului în domeniul ospitalității cu 150% în ultimii ani, de la 6.000 euro în pre-pandemie la 15.000 de euro în prezent, spune Alin Trușcă, fondator și CEO EVOhoreca.
Lidia Neagu - lun, 12 iun. 2023, 22:15
Alin Trușcă, fondator EVOhoreca, furnizor mobilier pentru HoReCa: Prețul mediu al comenzilor a urcat de la 6.000 euro în pre-pandemie la 15.000

EVOhoreca este un furnizor specializat mobilier HoReCa, cu o cifră de afaceri de 1,6 milioane de euro în 2022, cel mai bun an fiscal de la înfiinţare, în anul 2011. Compania livrează constant produse către KFC sau lanțul CityGrill și este furnizor agreat de Coca-Cola pentru diverse proiecte punctuale, dar și de către diverși producători de bere. EVOhoreca nu se limitează la furnizarea de mobilier pentru restaurante de lux sau fast-food-uri, ci a devenit un furnizor pentru amenajarea oricărui tip de spațiu public, inclusiv benzinării (Rompetrol, Socar, TSV), clinici medicale, spații office și bănci.

De asemenea, a amenajat total sau parțial hoteluri cu zeci sau sute de camere (Hampton by Hilton din Iași, Double Tree Sighișoara, Alcor Hotel Mamaia etc.). Alte proiecte au presupus amenajarea cantinelor angajaților pentru unele dintre cele mai mari fabrici prezente în România (Dacia, Renault, Ford, Petrom City, Continental și Bosh).

Pentru anul în curs, compania estimează o creștere de 15% a afacerilor.

”În 2022, cifra noastră de afaceri a crescut cu 33% comparativ cu anul precedent, pe fondul creșterii valorii medii a produselor. Cu toate că, per total, am avut mai puține proiecte, acestea au avut o valoare cu 150% mai mare decât media comenzilor din pre-pandemie: de la 6.000 euro la 15.000 euro per proiect.

Analizând atât valoarea medie în creștere a proiectelor, cât și valorea medie a produselor selectate, observăm, așadar, că jucătorii validați de pe piață doresc să își fixeze pozițiile, profită de temerile investitorilor care nu au foarte multă experiență și care în această perioadă nu schimbă nimic, sau fie nu mai au bani după câțiva ani foarte grei”, explică Alin Trușcă.

Pentru a veni în întâmpinarea clienților, EVOhoreca a lansat recent un produs de leasing operațional pentru mobilier, care oferă opțiuni de finanțare pentru antreprenorii care doresc să-și protejeze capitalul.

”Avem proiecte complexe, în care folosim uneori chiar și zeci de furnizori de pe 2 sau 3 continente, ale căror mărfuri trebuie fabricate, iar apoi transportate și livrate la client în decursul a câteva săptămâni. Am ajuns în punctul în care facem acest lucru în mod uzual cu succes și chiar pentru mai mult de 10 sau chiar 20 de proiecte simultan. Este, poate, factorul diferențiator cel mai important între EVOhoreca, o companie care face proiecte complexe la comandă, versus o alta care livrează doar ce are în stoc, limitând astfel mult posibilitățile clienților”, a mai adăugat Trușcă.

Compania a crescut constant în ultimii ani, și chiar dacă pe perioada pandemiei comenzile s-au redus cu peste 50%, a reușit ”să rămână pe linia de plutire”, potrivit fondatorului acesteia.

”Acum suntem peste nivelul din 2019 din punct de vedere al cifrei de afaceri, cu creșteri semnificative de la an la an, iar tendința de creștere se va menține și anul acesta, după cum arată estimările. Chiar și în contextul provocărilor actuale – cu scumpiri pe toată linia, dar și cu provocări în lanțul logistic – estimăm o creștere semnificativă și în 2023”.

HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate de criza adusă de pandemie. Apoi, sectorul a fost lovit de o nouă criză odată cu creșterea inflației și a prețului la energie, care au dus la majorarea costurilor cu materiile prime. Cu toate acestea, spune Trușcă, tendința jucătorilor mari este de a investi în mobilier premium, care rezistă mai mult timp

”Consider că este o decizie înțeleaptă pentru că aceste produse arată mai bine, sunt mai plăcute și mai ales rezistă mai mult în timp. Așadar amortizarea lor se va face într-un timp poate ceva mai mare, dar se vor economisi net mai mulți bani pentru că nu vor apărea costuri ulterioare cu reparații, înlocuiri parțiale sau totale. Efectul va fi de tipul win-win, atât pentru investitori, cât mai ales pentru consumatori, care vor beneficia de avantajele utilizării efective a acestor produse”.

Mai degrabă, pandemia a încetinit transportul produselor, însă producția nu a avut de suferit. ”A ajutat mult evident și faptul că au fost volume cu până la 30% mai mici”.

 

”Am vrut încă de la început să avem și magazin online, dar piața nu era pusă la punct în urmă cu zece ani”

 

Planurile de dezvoltare viitoare includ investiții continue în magazinul online și spații proprii de depozitare. De asemenea, bugetele pentru logistică și aprovizionare vor fi majorate pentru a asigura servirea rapidă a clienților.

”Cunosc foarte bine particularitățile vânzării de produse de folosință îndelungată în magazine online. Experiența mea personală a început în 1999-2000, iar în 2004 am fost co-fondatorul primului magazin online de mobilier din România. Așadar, am fost întotdeauna la curent cu cele mai moderne software-uri de vânzare pe internet. Strategia mea pentru EVOhoreca, încă de la început, a fost să fim prezenți cu un magazin online, piața nefiind foarte bine pusă la punct în acest sens cu peste 10 ani în urmă”.

Compania a investit în zona online peste 800.000 euro, până în prezent. Investițiile includ platformele de vânzare, documentarea produselor, partea de media (campanii foto și video) sau creare de fișe tehnice detaliate, campanii de marketing digitale cu agenții de top specializate.

”Vom continua pe această direcție, clar, însă pe parcurs ne dorim continuarea investițiilor în spațiile proprii de depozitare de lângă București, majorăm bugetele de logistică și aprovizionare cu mărfuri pentru a putea servi cât mai rapid clienții, deoarece este important pentru noi să fie în continuare unul dintre criteriile pentru care suntem aleși”, punctează CEO-ul.

 

Tendințe în amenajare: de la eclectic industrial la boho și retro

 

În ceea ce privește tendințele în designul și amenajarea în industria HoReCa, antreprenorul spune că se observă o diversificare a conceptelor de localuri, cu accent pe specializarea în tipuri de mâncare sau activități specifice. În 2023, stilurile populare de amenajare rămân eclectic industrial, neoclasic și cu influențe art deco, boho și retro.

”În ultimii ani am identificat un nou trend: nu doar că se deschid tipuri de localuri nișate pe activitatea principală (mâncare sau distracție), ci deja discutăm despre concepte ultra-specializate pe tipologii de mâncare. Aceste concepte sunt fie legate de cultura unei țări (românesc, italian, chinezesc etc), fie specializate pe tip de mâncare (burger, stake, pește și fructe de mare, sushi, pizza, fast-food, fusion etc).

Avem pe piață concepte de localuri axate pe mâncare, dar și pe băutură (cafenea, ceainărie, shoterie) sau centrate pe evenimente (muzică live, dj). Mai sunt apoi locațiile cu un concept de business pentru întâlniri sau cele de tipul social-pub, unde mergi și cunoști pe toată lumea, interacționezi cu fiecare, deci nu stai la o masă într-un punct fix, circuli mai degrabă în jurul unui bar mare, care este piesa centrală. De asemenea, s-a diversificat și segmentul de evenimente, care a ieșit din aria de restaurant și atât. Astfel s-au amenajat spații dedicate pentru nunți sau evenimente de amploare din această arie, unde chiar și aici avem o varietate de stiluri, mai ales în ultimii cinci ani”.

Cât privește materialele din care sunt fabricate obiectele de mobilier, în continuare există un mix echilibrat de materiale – metal, lemn și tapiserie. Cele mai căutate produse EVOhoreca rămân scaunele, mesele şi canapelele modulare.

”Pe terase întâlnim mai degrabă materiale sintetice, polietilenă sau polipropilenă, hpl compact, dar acestea sunt și cele mai rezistente la intemperii sau raze UV, iar antreprenorii caută să-și eficientizeze investițiile, prin urmare chiar dacă aceste investiții presupun un mai mare buget inițial, acesta este mai ușor amortizat”.

 

Cum fac vesticii planurile de achiziție versus piața locală

 

În ultimii zece ani, EVOhoreca a devenit furnizor pentru clienţi din 12 ţări din Europa şi va continua şi în 2023 să se concentreze pe clienţii internaţionali, care, potrivit estimărilor, vor genera circa 20% din cifra de afaceri în următorul an. Cele mai multe comenzi internaţionale au venit din Germania, Franţa, Marea Britanie şi Spania.

”Clienții externi sunt fie grupuri internaționale cu care lucrăm și în România, fie clienți doar pe piețele externe, fie clienți punctuali care pot fi atât români expați, fie străini. Ei ne găsesc online, află de noi de pe etichetele cususte/lipite pe produsele utilizate în alte localuri sau au primit o recomandare de la un client mulțumit. Extinderea nu este neapărat un obiectiv pentru noi, ci mai degrabă a venit natural, organic. Consider că mai avem de învățat până când să facem alt pas în acest sens, cum ar fi să deschidem subsidiare în alte țări”, punctează antreprenorul.

Cât privește modul în care fac afaceri clienții din vestul Europei comparativ cu cei de pe piața locală, Trușcă spune că primii știu exact ce vor și au caiete de sarcini foarte bine gândite de-a lungul anilor.

Ați fi surprinși cât de pragmatici sunt clienții din celelalte țări, în mod special vesticii. Proiectele externe sunt mult mai simple din multe motive, unul din ele este experiența mult mai mare decât a noastră. Conceptele au deja brand-book-uri (caiete de sarcini) foarte bine gândite de-a lungul anilor. Ei știu exact ce vor, ce caută și, în general, caută soluții foarte practice și mult mai jos bugetate decât pe piața noastră. Foarte rar solicită customizări (modificări aduse la produse) și de aceea comenzile sunt simplu de gestionat”. 

Similar livrărilor din România, livrările în țările care fac parte din Uniunea Europeană nu au nimic diferit, în afară de timpul puțin mai lung al transportului și al costului acestuia.

”Dacă proiectele includ și instalare din partea noastră, trimitem o echipă formată din oameni bine pregătiți, vorbitori de limbă engleză, care prestează aceleași servicii de calitate ca și la noi în țară, până la urmă. 

Dacă avem de expediat în țări din afara Uniunii Europene, apar câțiva pași în plus din punct de vedere birocratic, pentru că produsele trec prin proceduri vamale de export. 

Nu consider în acest moment că este ceva dificil în a livra pe piețele internaționale, mai ales că, de cele mai multe ori, proiectele sunt chiar mai facile decât cele din România”.

Te-ar mai putea interesa și
Poliția a ieșit masiv pe străzi. Zeci de mii de agenți sunt în misiune în fiecare zi de Sărbători. Recomandări pentru populație și firme
Poliția a ieșit masiv pe străzi. Zeci de mii de agenți sunt în misiune în fiecare zi de Sărbători. Recomandări pentru ...
Aproape 23.000 de lucători ai Ministerului de Interne sunt pe străzi în fiecare zi de Sărbători. Autoritățile anunță și o serie de recomandări pentru populație și operatorii comerciali......
DGAF a confiscat 2,39 kg de aur cu o valoare de peste 745.000 de lei
DGAF a confiscat 2,39 kg de aur cu o valoare de peste 745.000 de lei
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au confiscat 2,39 kilograme de aur, cu o valoare de piaţă estimată ...
Departamentul de Stat american a închis biroul specializat care contracara dezinformarea venită din partea rivalilor SUA
Departamentul de Stat american a închis biroul specializat care contracara dezinformarea venită din partea rivalilor SUA
Departamentul de Stat american a anunţat marţi că biroul său specializat în dezinformarea străină, foarte criticat ...
România exportă masiv energie electrică în ziua de Crăciun, pe fondul vântului puternic
România exportă masiv energie electrică în ziua de Crăciun, pe fondul vântului puternic
Pe fondul unui consum redus, specific unei zile de sărbătoare, și al vântului bun pentru turbinele eoliene, România ...