Alina Gorghiu: Este corect ca litigiile ce rezultă din contractele de mandat încheiate de companiile de stat din România să se soluţioneze în ţară
„Sunt ministra Justiţiei. Când observ lucruri nepotrivite sau care merită atenţia Guvernului, semnalez acest lucru în şedinţele de Guvern. Am făcut acest lucru în legătură cu contractele de mandat ale administratorilor întreprinderilor publice, care au clauze pentru soluţionarea litigiilor la tribunale arbitrale din străinătate (adică la Viena, Paris, Londra etc.). De ce? Pentru că aceste clauze costă mult statul român”, a scris Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acesteia, pentru soluţionarea acestor litigii în străinătate sunt necesare taxe arbitrale, onorarii arbitri, avocaţi, costuri de deplasare, cazare, traduceri documente.
„Este firesc şi corect ca litigiile ce rezultă din contractele de mandat încheiate de companiile de stat din România să se soluţioneze în ţară. Am încredere în justiţia din România, indiferent că e vorba de instanţe judecătoreşti sau de arbitraj instituţionalizat. Trebuie să încurajăm încrederea în propria justiţie, în instanţele naţionale române, acesta este interesul statului român, deci al meu ca ministra a justiţiei. Este un obiectiv care ţine inclusiv de poziţia noastră în raport cu alte ţări şi ca parte a economiei globale. Vorbim degeaba de interesul economic naţional dacă întâlnim situaţii de acest fel. Mesajul transmis nu este cel sănătos”, a spus Gorghiu.
Alina Gorghiu a anunţat pe 4 ianuarie că a depus un memorandum în Guvern pentru ca litigiile ce rezultă din contractele de mandat încheiate de companiile de stat cu membrii Consiliilor de administraţie, de supraveghere sau directoratelor să fie soluţionate în instanţele din ţară şi nu de către jurisdicţii arbitrale internaţionale.
„Este greu de înţeles ce fac unele companii de stat din România! Ele încurajează lipsa de încredere în propria justiţie, în instanţele naţionale române. Ca ministră a Justiţiei, nu pot accepta asta. Situaţia de fapt este următoarea: la nivelul contractelor de mandat încheiate între companiile de stat din România şi membrii Consiliului de administraţie/supraveghere/directorate, se introduc clauze arbitrale potrivit cărora eventualele litigii se vor soluţiona de către jurisdicţii arbitrale internaţionale (Viena, Paris, Londra etc). Situaţia trebuie rezolvată. Din raţiuni ce ţin de încrederea în justiţia naţională, dar şi din motive economice. Costurile privind soluţionarea acestor litigii în străinătate sunt ridicate. Vorbim despre: taxe arbitrale, onorarii arbitri, onorarii avocaţi, costuri de deplasare, cazare, traduceri documente”, a declarat Gorghiu, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justiţiei, a relatat atunci Agerpres.
La sfârștul lui 2022 și parcursul lui 2023, mai mulți foști membri ai Transelectrica au câștigat la Centrul de Arbitraj de la Viena despăgubiri mari din cauză că instanța a decis că au fost concediați din funcții în mod abuziv. În data de 30 decembrie 2022, Centrul de Arbitraj de la Viena a decis ca lui Oleg Burlacu, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, să i se plătească despăgubiri de 800.000 de lei. Mai multe detalii aici.
În 2023, Centrul de Arbitraj de la Viena le-a mai dat dreptate și lui Cătălin Nițu, fost membru al directoratului Transelectrica, și lui Constantin Dumitru, fost membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica. Mai multe detalii aici și aici.
Alte litigii deschise de foști șefi ai Transelectrica își așteaptă rezolvarea la Centrul de Arbitraj de la Viena. Detalii aici, aici și aici.