Alina Gorghiu va fi audiată în dosarul Turceni-Rovinari

Economica.net
14 10. 2016
1313652766alina_gorghiu1_24122300

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis, prin încheiere de şedinţă, audierea preşedintelui PNL, Alina Gorghiu, în dosarul Turceni Rovinari.

Audierea Alinei Gorghiu fusese cerută la termenul din 16 septembrie de apărătorul lui Octavian Laurenţiu Graure, fost director economic la Complexul Energetic Turceni, deoarece Gorghiu ar fi reprezentat, ca avocat, interesele Electrica într-un proces civil cu Complexul Energetic Rovinari.

La ieşirea din sala de judecată, pe 16 septembrie, Victor Ponta a declarat: „Toată lumea a fost de acord cu audierea doamnei Gorghiu, mai puţin procurorul DNA”.
Alina Gorghiu a declarat, în 19 septembrie că, dacă o instanţă din România consideră că trebuie să dea explicaţii în dosarul lui Victor Ponta, cu mare plăcere va merge, ea precizând că toate documentele publice arată că nu era avocat în momentul invocat de fostul premier.

La termenul de vineri al procesului, instanţa a decis audierea, în şedinţă secretă, a doi martori.

Fostul premier Victor Ponta a susţinut, la termenul din 16 septembrie al dosarului Turceni – Rovinari că vrea să dea declaraţii, dar „nu este pregătit în totalitate”, în timp ce senatorul Dan Şova a spus că nu doreşte să dea declaraţii la acest moment al procesului.

Dan Şova s-a folosit, la termenul din 16 septembrie al dosarului Turceni-Rovinari, de dreptul la tăcere şi a depus un memoriu, deşi judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie aveau programată audierea lui.

În dosarul „Turceni-Rovinari”, procurorii DNA i-au trimis în judecată, în 17 septembrie 2015, pe fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Şova, Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).

Ancheta în acest dosar a durat aproape patru ani, iar Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului.
Procurorii îl acuză pe Victor Ponta de faptul că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi „Şova şi Asociaţii” 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.

Victor Ponta este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, iar Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii” la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Laurenţiu-Dan Ciurel este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, iar Dumitru Cristea şi Laurenţiu-Octavian Graure, fost director economic al CET, de abuz în serviciu.