Alitalia renunţă la cursa Bucureşti-Roma din februarie şi părăseşte România. Ce spune compania

05 01. 2017
alitalia___airbus_a320_216___ei_dth___4917_net_77313700

„Alitalia confirmă închiderea rutei Roma-Bucureşti de la 1 februarie 2017. A doua fază a planului strategic de afaceri va vedea o remodelare a reţelei de zboruri scurte şi medii. Optimizarea ofertei de zboruri Alitalia pe ruta Roma-Bucureşti este parte din acest plan, destinat să asigure sustenabilitatea economică a operaţiunilor companiei care este transportatorul naţional. Această rută nu mai este viabilă din punct de vedere financiar. Alitalia contactează pasagerii afectaţi şi le oferă posibilitatea să-şi schimbe planurile de călătorie sau o rambursare integrală a contravalorii biletelor”, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse din cadrul Alitalia.

Aceasta era singura rută operatăde companie pe piaţa românească, după ce anul trecut a renunţat şi la zborurile de la Bucureşti spre Milano Linate. 

Operatorul naţional al Italiei se confruntă cu o serioasă criză de lichidităţi. Vara trecută, pierderile Alitalia au fost de 500.000 de euro pe zi, anunţa atunci preşedintele Luca Cordero di Montezemolo. 

Pe 22 decembrie 2016, boardul companiei a aprobat următoarea fază a planului de afaceri. Alitalia a reuşit să obţină finanţare pe termen scurt de la băncile italiene, lucru care permite conducerii companiei să negocieze cu locatorii, furnizorii, distribuitorii și sindicatele în următoarele 60 de zile.

Aceste negocieri vor duce la reducera costruilor, inclusiv concedieri şi menţinerea avioanelor la sol. Alitalia a mai fost pe marginea falimentului şi în trecut.

Grupul Etihad a investit 560 de milioane de euro în companie în 2014, atunci când a preluat 49% din acţiuni. Această investiţie făcea parte dintr-un plan de salvare în valoare de 1,76 miliarde de euro. Prin această achiziţie, arabii de la Etihad au vrut să-şi extindă prezenţa globală cu o prezenţă pe a patra cea mai mare piaţă din Europa. Planurile erau ca Alitalia să revină pe profit până în 2017. 

Restul de 51% din acţiunile companiei sunt deţinute de mai mulţi acţionari, dintre care cei mai mari sunt băncile italiene UniCredit şi Intesa Sanpaolo.