Allianz este unul dintre asigurătorii europeni care au avertizat asupra perspectivelor deoarece clienţii solicită despăgubiri pentru întreruperea afacerilor şi anularea evenimentelor, în timp ce a scăzut cererea pentru asigurări auto şi de călătorie.
Profitul net atribuibil acţionarilor a urcat la 2,063 miliarde de euro (2,44 miliarde de dolari) în perioada iulie-septembrie 2020, faţă de 1,947 miliarde de euro în trimestrul trei din 2019, în timp ce analiştii se aşteptau la 1,626 miliarde de euro. Majorarea profitului vine pe fondul câştigurilor realizate în urma unei vânzări din portofoliul companiei şi a deprecierilor de active mai scăzute.
De asemenea, compania a renunţat la răscumpărarea de acţiuni „pe fondul actualelor incertitudini economice”.
Acţiunile Allianz au urcat vineri cu 2,8% la Bursa de la Frankfurt, după anunţarea rezultatelor financiare.
„Rămânem încrezători nu doar că vom trece cu bine prin criza provocată de pandemiei dar vom construi o companie chiar mai puternică”, a afirmat directorul general al Allianz, Oliver Baete.
Anterior, compania germană abandonase ţinta de profit operaţional pentru 2020, între 11,5 şi 12,5 miliarde de euro, din cauza incertitudinilor economice provocate de pandemie, şi avertizase că se aşteaptă la primul declin anual al profitului din aproape un deceniu. În 2019, profitul operaţional s-a situat la 11,86 miliarde de euro.
Rata combinată, un indicator cheie al profitabilităţii, s-a înrăutăţit uşor, la 94,5% în trimestrul trei din 2020, de la 94,3% anul anterior. Un indicator sub 100% arată profitabilitate.
Compania germană este prezentă şi pe piaţa din România, prin compania Allianz-Ţiriac Asigurări.