Allianz Ţiriac renunţă la pensiile private şi le uneşte cu asigurările de viaţă. UPDATE: Ce spune compania

Surse din piaţa asigurărilor ne-au declarat că una dintre cele mai mari societăţi de asigurări din România, Allianz Ţiriac se pregăteşte să desfiinţeze societatea de administrare a fondurilor de pensii private aferente Pilonului II şi Pilonului III. De administrarea contractelor de pensii private se va ocupa direcţia de asigurări de viaţă a companiei mamă, Allianz Ţiriac. UPDATE: Compania a negat informaţia
Gabriela Ţinteanu - Dum, 13 mai 2018, 20:35
Allianz Ţiriac renunţă la pensiile private şi le uneşte cu asigurările de viaţă. UPDATE: Ce spune compania

Allianz Ţiriac Pensii Private, societatea de adeministrare a fondurilor de pensii AZT Viitorul Tău, AZT Moderato şi AZT Vivace se pregăteşte să „fuzioneze” cu direcţia de asigurări de viaţă din cadrul companiei de asigurări generale Allianz Ţiriac. Măsură pare una justitificată mai ales datorită faptului că pensia privată este tot un fel de asigurare de viaţă, are aceleaşi mecanisme şi instrumente de investiţii, iar vânzarea produselor poate fi făcută cu aceeaşi oameni. Această mişcare a societăţii Allianz Ţiriac a generat dealtfel şi schimbarea preşedintelui Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Iulius Postolache, şef la AZT Pensii, cu Radu Crăciun, preşedinte BCR Pensii Private.

Asigurătorul olandez NN, cel mai mare jucător de pe piaţa asigurărilor de viaţă şi a pensiilor private, funcţionează de la bun început în acest fel. Există o singură societate, NN, şi mai multe produse. Fondurile de pensii administrate de NN au însă gestiune separată de asigurările de viaţă, lucru care se va întâmpla cel mai probabil şi la Allianz Ţiriac.

Prin existenţa unui singur administrator pentru cele două forme de protecţie a bătrâneţii se fac economii, iar viitorul incert al pensiilor private nu îi poate prinde pe picior greşit pe cei de la Allianz Ţiriac. Cumularea celor două segmente – pensii private cu asigurări de viaţă – ar putea conduce la o mai bună dezvoltare a segmentului pensii private facultative, prin utilizarea forţei şi canalelor de vânzări din asigurări.

La 31 martie 2018, fondul de pensii private facultative AZT Viitorul Tău avea un număr de 1.542.042 participanţi, o cotă de piaţă de 21,57%, pe locul II după NN, cu un activ net de 42,502 miliarde de lei.

Celelalte două fonduri de pensii private facultative aveau la sfârşitul trimestrului I din 2018, 58.939 participanţi şi o valoare totală a activului net de 308,39 milioane de lei. Pe piaţa pensiilor private sunt şapte administratori de fonduri de pensii private obligatorii care administrează conturile a peste 7 milioane de participanţi.

UPDATE 15 mai: Compania neagă informaţiile

Allianz Tiriac a trimis un drept la replică redacţiei ECONOMICA.NET, după publicarea materialului nostru. Îl prezentăm integral, exact în forma primită:

În urma apariţiei articolului „Allianz Ţiriac renunţă la pensiile private şi le uneşte cu asigurările de viaţă“, postat în data de 13 mai 2018 pe site-ul “economica.net”, vă rugăm să publicaţi dreptul la replică Allianz-Ţiriac în vederea corectării datelor eronate care fac referire la activitatea Allianz-Ţiriac şi Allianz-Ţiriac Pensii Private şi pentru o corectă informare a opinei publice şi a cititorilor economica.net.

 Allianz-Ţiriac infirmă informaţiile referitoare la demersurile de desfiinţare a societăţii de pensii Allianz-Ţiriac Pensii Private. Allianz-Ţiriac, în calitate de acţionar principal al companiei Allianz-Ţiriac Pensii Private, îşi reafirmă susţinerea şi angajamentul faţă de dezvoltarea companiei Allianz-Ţiriac Pensii Private, aşa cum a mai precizat şi cu ocazia unor întrebări venite din partea reprezentanţilor presei locale.

 Informaţii economica.netSurse din piaţa asigurărilor ne-au declarat că una dintre cele mai mari societăţi de asigurări din România, Allianz Ţiriac se pregăteşte să desfiinţeze societatea de administrare a fondurilor de pensii private aferente Pilonului II şi Pilonului III. De administrarea contractelor de pensii private se va ocupa direcţia de asigurări de viaţă a companiei mamă, Allianz Ţiriac“.  Informaţiile din acest paragraf sunt false.

Precizările Allianz-Ţiriac:Potrivit legii, administrarea contribuţiilor aferente Pilonului II trebuie realizată de către o entitate separată companiei de asigurări, motiv petru care catalogăm informaţia de mai jos drept eronată, iar în privinţa Pilonului III, ţinând cont de cadrul legislativ actual, nu intenţionăm să administrăm contractele contributorilor prin Allianz-Ţiriac Asigurări.  

 Informaţii economica.net: “Allianz-Ţiriac Pensii Private, societatea de administrare a fondurilor de pensii AZT Viitorul Tău, AZT Moderato şi AZT Vivace se pregăteşte să „fuzioneze” cu direcţia de asigurări de viaţă din cadrul companiei de asigurări generale Allianz-Ţiriac.Măsura pare una justitificată mai ales datorită faptului că pensia privată este tot un fel de asigurare de viaţă, are aceleaşi mecanisme şi instrumente de investiţii, iar vânzarea produselor poate fi făcută cu aceeaşi oameni”. Informaţiile sunt false şi neconforme cadrului legal specific celor două domenii de activitate.

 Precizările Allianz-Ţiriac: Administrarea generală a Pensiilor Private este abordată conform cadrului legal în vigoare, specific acestei industrii. Reglementarile specifice fondurilor de pensii administrate privat nu sunt similare celor specifice industriei asigurărilor, iar asemănarea mecanismelor invesţionale ale pensiilor private cu cele ale asigurărilor de viaţă nu reprezintă un motiv  pentru a iniţia consolidarea celor două modele de business.

 Informaţii economica.net: “Această mişcare a societăţii Allianz-Ţiriac a generat dealtfel şi schimbarea preşedintelui Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Iulius Postolache, şef la AZT Pensii, cu Radu Crăciun, preşedinte BCR Pensii Private.”

Precizările Allianz-Ţiriac: Informaţia de mai sus este o speculaţie şi poate fi clarificată făcându-se apel la comunicatul de presă emis de către APAPR, pe 9 mai 2018.

Sursa oficială: http://www.apapr.ro/radu-craciun-este-noul-presedinte-al-apapr/

 Legat de activitatea Allianz-Ţiriac Pensii Private precizăm: Potrivit celui mai recent comunicat transmis presei la 10 mai 2018 de către reprezentanţii Allianz-Ţiriac Pensii Private ”Începând cu 7 mai 2018, Iulius Postolache renunţă la funcţia de Director General al Allianz-Ţiriac Pensii Private, funcţie ocupată de la începutul anului 2015”.

Informaţii economica.net: La 31 martie 2018, fondul de pensii private facultative AZT Viitorul Tău avea un număr de 1.542.042 participanţi, o cotă de piaţă de 21,57%, pe locul II după NN, cu un activ net de 42,502 miliarde de lei.”

Corecţie Allianz-Ţiriac: “La 31 martie 2018, fondul de pensii private facultative AZT Viitorul Tău avea un număr de 1.542.041 participanţi, o cotă de piaţă de 21,68%,(…), cu un activ net de 9,20 miliarde de lei.

 Cu această ocazie, Allianz-Ţiriac, în calitate de acţionar majoritar al Allianz-Ţiriac Pensii Private, face câteva precizări importante.

Sistemul de pensii private reprezintă pentru societatea românească un important câştig fiind şi un investitor semnificativ în economia naţională – în contextul în care peste 90% din active sunt investite local, sistemul de pensii private fiind un suport al pieţei locale de capital şi al antreprenorilor români. Susţinem, de aceea, dezvoltarea Allianz-Ţiriac Pensii Private. Allianz-Țiriac a dovedit de a lungul timpului că este un investitor strategic de încredere. Ne dorim ca România să rămână un mediu atractiv pentru investitori strategici și stabili financiari, precum grupul Allianz.

 „Îmi exprim dezamăgirea faţă de informaţiile apărute în presă, fără o minimă verificare a acestora, mai ales într-un context în care Pilonul II reprezintă un subiect puternic mediatizat. Rămânem convinşi ca Pilonul II de pensii rămâne o soluţie complementară Pilonului I, care să contribuie la bunăstarea generaţiilor de pensionari prezente şi viitoare. Virgil Şoncutean, CEO Allianz-Ţiriac Asigurări şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie Allianz-Ţiriac Pensii Private.

Ne reafirmăm deschiderea de a clarifica oricând informaţiile apărute pe alte surse decât cele oficiale ale Allianz-Ţiriac, informaţii care vizează activitatea sau angajaţii companiei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Peste 60 de universități din Germania și Austria au anunțat că se retrag de pe rețeaua socială X, din cauza derivelor antidemocratice întâlnite pe această platformă
Peste 60 de universități din Germania și Austria au anunțat că se retrag de pe rețeaua socială X, din cauza derivelor ...
Peste 60 de universităţi germane şi austriece au anunţat vineri că se retrag de pe reţeaua socială X a miliardarului american Elon Musk, îngrijorate de derivele antidemocratice ale acestei......
Compania petrolieră a Serbiei NIS, controlată de Gazprom și cu benzinării în România, a fost sancționată de SUA. Rușii trebuie să vândă tot, în 45 de zile, altfel Serbia rămâne fără petrol
Compania petrolieră a Serbiei NIS, controlată de Gazprom și cu benzinării în România, a fost sancționată de SUA. ...
În urma noilor sancțiuni ale Statelor Unite împotriva sectorului petrolier rusesc, Gazprom Neft va avea la dispoziție ...
Partidul Liberal din Canada îl va alege pe succesorul prim-ministrului Justin Trudeau pe 9 martie
Partidul Liberal din Canada îl va alege pe succesorul prim-ministrului Justin Trudeau pe 9 martie
Partidul Liberal al premierului canadian demisionar Justin Trudeau a anunţat în noaptea de joi spre vineri că înlocuitorul ...
SUA au mărit la 25 de milioane de dolari recompensa pentru arestarea președintelui venezuelean Maduro, chiar în ziua în care el a depus jurământul de învestire pentru al treilea mandat
SUA au mărit la 25 de milioane de dolari recompensa pentru arestarea președintelui venezuelean Maduro, chiar în ziua în ...
Statele Unite ale Americii au anunţat vineri creşterea la 25 de milioane de dolari a recompensei pe care o oferă pentru ...