Allianz-Ţiriac vrea să îşi reducă activele imobilire pentru maximizarea randamentelor investiţionale

Economica.net
10 06. 2013
80_allianz_19373500

„Compania a scos la vânzare un imobil în Braşov, la un preţ de 8,95 milioane de euro, şi va continua să îşi reducă expunerea pe active imobiliare pentru a se alinia la cerinţele Solvency II. Una dintre aceste direcţii se referă strict la optimizarea structurii activelor corporale, în concordanţă cu nevoile concrete de spaţii necesare derulării activităţilor de asigurări ale companiei, inclusiv prin reducerea deţinerilor de spaţii destinate utilizării de către terţi”, se arată într-un răspuns al Allianz-Ţiriac Asigurări remis la solicitarea MEDIAFAX.

Solvency II, care ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, reprezintă un set de directive europene care va modifica fundamental mai multe aspecte ale legislaţiei europene din domeniul asigurărilor în privinţa solvabilităţii.

Cea mai importantă caracteristică a Solvency II este aceea că cerinţele de capital pentru fiecare asigurător vor fi stabilite în funcţie de profilul său de risc.

Solvency II se va aplica tuturor companiilor de asigurări şi reasigurări cu un volum anual de prime de peste 5 milioane de euro sau cu rezerve tehnice de peste 25 milioane de euro.

Cu o suprafaţă totală de 9.036 metri pătraţi şi un regim de înălţime de P+M+6 E, imobilul din Braşov are un grad de ocupare de peste 90%, spaţiile fiind închiriate aproape în totalitate unor companii multinaţionale, ce oferă garanţii în privinţa ocupării pe termen mediu şi lung.

„În acest context, motivele care stau în spatele intenţiei de vânzare a imobilului din Braşov sunt de natură strategică. Astfel, pe de o parte, conform strategiei investiţionale a Allianz-Ţiriac, există direcţii clare de acţiune care vizează optimizarea structurii activelor companiei, în vederea maximizării randamentelor investiţionale, în condiţiile în care este cunoscut faptul că din postura de asigurător Allianz-Ţiriac are în administrare un volum relevant de active”, se arată în răspunsul companiei.

Pe de alta parte, potrivit asigurătorului, reducerea expunerii pe active imobiliare este o direcţie prin care Allianz-Ţiriac îşi pregăteşte din timp alinierea la cerinţele Solvency II.

„Conform viitoarelor directive Solvency II, activele imobiliare vor fi tratate ca având un risc cu grad de încărcare de 25%. Spre comparaţie, adecvarea capitalurilor la structura portofoliului de active în conformitate cu viitoarele norme ale Solvency II evaluează titlurile de stat ca având grad de încărcare cu risc zero. Prin urmare, cu cât va fi mai mare ponderea portofoliului imobiliar pentru o companie de asigurări, cu atât mai ridicată va fi nevoia de capitalizare corespunzatoare viitoarelor cerinţe Solvency II”, se mai spune în răspunsul asigurătorului.

Cu un capital social de 99,4 milioane de de lei, asigurătorul române ocupă locul trei în clasamentul de profil şi este controlat de grupul german Allianz – 52,16% şi Vesanio Trading Limited (Cipru) – 44,48%, companie deţinută de omul de afaceri Ion Ţiriac.

Allianz-Ţiriac Asigurări a avut în primul trimestru venituri din asigurări generale şi de viaţă de 241,5 milioane de lei, în creştere cu 5% faţă de perioada ianuarie-martie 2012, iar profitul operaţional a scăzut la 6,4 milioane de lei, de la 7,9 milioane de lei.