‘Înscrierea se va face online. Ne dorim o procedură transparentă, cât se poate de transparentă şi ca atare toată lumea se va înscrie online, iar punctajul şi evaluarea vor fi efectuate în timp real. (…) Nu vom merge pe sistemul ‘primul venit, primul servit’. Mi se pare un sistem…, o mai mare pagubă şi pentru voi şi pentru statul român nu poate să existe. Noi ne dorim să finanţăm cele mai bune 10.000 de firme, în limita bugetului pe care îl avem, cu cel mai mare punctaj, care înseamnă că au cea mai mare şansă de reuşită. Nu vreau să creez un sistem în care să dăm drumul la site şi toată lumea să se înscrie în primele cinci minute că-i ‘primul venit, primul servit’. Nu, nu funcţionează aşa’, le-a spus Ilan Laufer tinerilor prezenţi la o dezbatere pe tema start-up-urilor, găzduită miercuri de Universitatea ‘1 Decembrie 1918’.
Ilan Laufer a menţionat că va fi o perioadă de înscriere de 30 de zile, după care urmează evaluarea proiectelor. ‘După 30 de zile închidem aplicaţia, tragem linie şi primele 10.000 de companii în funcţie de punctajul de sus în jos vor fi finanţate. Dacă nu vor fi 10.000 de aplicanţi, sunt două chestiuni pe care le vom face. În primul rând, toţi cei care vor avea minimum 50 de puncte vor fi finanţaţi, fiindcă este o condiţie minimă să obţineţi 50 de puncte, iar dacă nu se vor înscrie 10.000 de firme şi vor rămâne bani în buget, vom mai deschide o sesiune de înscriere’, a menţionat secretarul de stat.
Grantul maxim acordat în cadrul programului Start up Nation este de 200.000 de lei, adică în jur de 44.000 de euro, iar bugetul pentru anul 2017 este de 1,7 miliarde de lei, aproximativ 380 de milioane de euro, a precizat Laufer.
Legea se află la promulgare în acest moment, iar în paralel se lucrează la simplificarea schemei şi a normelor, a adăugat demnitarul.
‘Ca şi obiective, ne dorim să finanţăm 10.000 de noi start-up-uri anual. Este un program multianual, care se va derula în următorii patru ani de guvernare. Estimarea noastră este să creăm undeva la 15.000 – 17.000 de noi locuri de muncă anual’, a mai spus secretarul de stat.
Alături de secretarul de stat din Secretariatul General al Guvernului, Adrian Mlădinoiu, Ilan Laufer a avut întâlniri pe tema programului Start-up Nation în peste 30 de judeţe. ‘Având o dezbatere atât de amplă în ţară prin prezentările pe care le-am făcut, programul s-a îmbunătăţit foarte, foarte mult în comparaţie cu prima lui formă apărută după data de 30 ianuarie 2017, în conformitate cu OUG 10’, a spus Laufer.
Programul Start-up Nation a fost aprobat prin OUG nr.10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii şi se adresează cetăţenilor români, cu vârsta minimă de 18 ani, care vor să înfiinţeze o firmă. Acesta are ca obiectiv principal stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, îmbunătăţirea performanţelor economice ale start-up-urilor, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi facilitarea accesului acestora la finanţare.