Alpha Bank a înregistrat în primul trimestru pierderi înainte de taxe de 5,3 mil. euro în România
Cheltuielile operaţionale s-au redus cu 12,1% faţă de intervalul similar al anului trecut, la 20,4 milioane de euro.
Soldul creditelor a scăzut în primele trei luni cu 9,1%, la 3,2 miliarde de euro, dar cel al depozitelor a urcat cu 20,2%, la 1,2 miliarde de euro, faţă de intervalul similar din 2011. Faţă de sfârşitul anului trecut, soldul creditelor a scăzut cu 1,6%, iar cel al depozitelor a urcat cu 3,4%.
Pe segmentul ipotecar, soldul creditelor a stagnat la 874 milioane de euro comparativ cu decembrie 2011, dar a urcat cu 4,8% faţă de intervalul similar al anului trecut.
În cazul creditelor pentru companii, portofoliul a scăzut cu 5% faţă de sfârşitul anului trecut, la 2,1 miliarde de euro. Faţă de primul trimestru al anului trecut declinul a fost de 12,8%.
Soldul creditelor de consum a fost la sfârşitul lui martie de 233 milioane de euro, în creştere cu 2,6% faţă de trimestrul patru, dar în scădere cu 18,2% faţă de intervalul similar din 2011.
Cota deţinută de Alpha Bank în România pe piaţa creditelor este de 6,4%, iar rata creditelor neperformante este de 12,5%.
Banca deţine pe piaţa locală 165 de sucursale şi 2.292 de angajaţi.
Alpha Bank deţine în România instituţia de credit cu acelaşi nume, Alpha Leasing, Alpha Finance, Alpha Insurance Brokers şi Alpha Advisory.
Grupul Alpha Bank a înregistrat în primul trimestru pierderi de 107,8 milioane de euro. Rata de adecvare a capitalului a ajuns la 9,6%, după ce banca a primit 1,9 miliarde de euro de la Fondul Elen de Stabilitate Financiară.
Statul elen a distribuit o infuzie de capital de 18 miliarde euro către cele mai mari patru bănci greceşti instituţiile de credit redobândind astfel accesul la operaţiunile de refinanţare ale Băncii Centrale Europene (BCE).
Astfel, National Bank of Greece, care deţine în România Banca Românească, a primit 6,9 miliarde euro, Piraeus Bank a încasat 5 miliarde euro, EFG Eurobank, a obţinut 4,2 miliarde euro, iar Alpha Bank 1,9 miliarde euro.
Cele patru mari bănci elene au înregistrat pierderi totale de aproape 28 miliarde euro în urma restructurării datoriei de stat a Greciei, contabilizate la nivelul anului trecut. Pierderile au epuizat aproape în totalitate rezervele de capital ale instituţiilor.
Băncile elene controlează aproximativ 13% din activele sistemului bancar din România. Pe piaţa românească sunt prezente, pe lângă cele mai mari patru instituţii de credit din Grecia, şi subsidiarele locale ale Emporiki Bank (controlată de grupul francez Credit Agricole) şi ATEBank