Alro, cel mai mare consumator de electricitate al ţării, a intrat pe pierdere: „energia s-a scumpit cu 50% în trei ani”
Rezultatul net al Grupului Alro pentru primele 9 luni din 2019 a fost o pierdere de 22,7 milioane de lei, comparativ cu un profit net de 223,5 milioane de lei în aceeasi perioada din 2018, potrivit unui comunicat al companiei, transmis Bursei de Valori București.
Pierderea din al treilea trimestru a fost de circa 102 milioane de lei.
Iată principalele cauuze care au dus la pierderi, aşa cum au fost prezentate de companie:
“Doua aspecte ale mediului economic international si o particularitate a pietei energetice romanesti au avut implicatii asupra evolutiei Grupului in 2019, in corelatie cu pretul aluminiului care a inregistrat un declin constant pe parcursul anului 2019, in scadere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Politica internationala, cum ar fi tarifele americane privind importurile, masurile de raspuns ale Chinei, negocierile Brexit, toate acestea au lasat loc pentru incertitudini in industrie si s-au reflectat intr-un comportament prudent al clientilor din domeniul aluminiului. La nivel global, activitatea din sectoarele cheie ale industriei (constructii, transporturi, infrastructura, masini si echipamente) s-a diminuat in contextul deteriorarii conditiilor economice. Cotatiile internationale ale aluminiului (in special LME) au pierdut, in medie, 350 USD pe tona in cele 9 luni incheiate la 30 septembrie 2019, comparativ cu aceeasi perioada din 2018.
Reluarea treptata a productiei din rafinaria de alumina Norsk Hydro Alunorte a provocat un excedent care a avut un impact asupra pietei de alumina, astfel incat pretul de vanzare mai mic al aluminei pe piata a determinat Grupul sa livreze mai putin din aceasta in afara Grupului decat in anul precedent. Cotatia spot a aluminei (Australia FOB) a scazut la 277 USD/t la 30 septembrie 2019, cu 30% mai putin comparativ cu aceeasi perioada din 2018. Factorii determinanti au fost in principal reluarea treptata a operatiunilor la Alunorte, de la 50% capacitate la capacitate intreaga (excedent de 3 milioane tone anual sau echivalentul a 2% din oferta la nivel global), precum si ridicarea sanctiunilor impuse de SUA producatorului de aluminiu Rusal.
Un al treilea factor important in industria aluminiului este furnizarea energiei electrice, al carei pret pe piata locala a crescut cu 50% in trei ani (S1 2019 fata de S1 2016), depasind preturile la energie din Germania, Austria, Polonia, Franta, Olanda, Danemarca etc, in acelasi timp fiind peste nivelul mediu din Uniunea Europeana (conform statisticilor Eurostat)”.
Alro, companie controlată de grupul Vimetco, este cel mai mare consumator de energie electrică din România, cu 3 TWh anual. Are trei unităţi de producţie în România, două la Slatina şi una la Tulcea