Producția de aluminiu primar a Alro a fost, în primele trei luni ale anului, de 57.200 de tone, cel mai mare niel din ultimele cinci trimestre, potrivit datelor prezentate de companie. Nivelui este cu 32% mai mare decât în același trimestru al anului trecut și cu 12% peste nivelul din trimestrul precedent.
Mai important, producția de aluminiu prelucrat – deci produse cu o valoare adăugată mai mare, a crescut și ea până la nivelurile maxime ale ultimelor cinci trimestre, ajungând la 29.400 de tone. Cu 32% peste cât a fost acum un an și cu același procent peste cât a fost în ultimul trimestru al anului trecut.
“Pe piața aluminiului, în 2023 a fost o situație cam depresivă, dar s-a schimbat. Anul acesta, în principiu, vedem un trend reversat, vedem stocuri în scădere, vedem estimări de creștere a consumului de aluminiu mai mare decât creșterea producției, ceea ce va pune presiune pe stocuri”, a spus președintele Consiliului de Administrație al Alro, Marian Năstase, într-un interviu acordat publicației Financial Intelligence.
“În principiu, noi am crescut ponderea produselor cu valoare adăugată mare și foarte mare, de la 50%, la 70%. Anul acesta, ne propunem să facem peste 90.000 de tone de produse cu valoare adăugată mare și foarte mare. Am trecut cu reciclatul, de la 30.000 de tone, la aproximativ 100.000 de tone, anul acesta, pentru că am finalizat investiția pe partea de aluminiu reciclat. Am finalizat prima parte a investiției cut to size, ceea ce înseamnă că tăiem intern plăcile și ne apropiem mai mult de nevoile clienților noștri finali. Mai avem în proiect să facem precision plates, unde investițiile s-au aprobat, dar încă nu sunt implementate. Deci ne ducem spre Downstream. Interesul nostru este să ne mărim portofoliul de clienți finali pe partea de produse procesate. În ultimii doi ani de zile, avem peste 80 de clienți noi”, a spus Năstase.
Totuși, trei dintre cele cinci secții de elecroliză ale combinatului sunt încă închise și nu există momentan o intenție anunțată de redeschidere, deși acest lucru este dorit inclusiv de Transelectrica, pentru că ar conduce la o creștere a consumului industrial de elecricitate, de care este nevoie – Alro a fosr cel mai mare consumator de energie elecrică din România, dar acum mai consumă doar o fracțiune.
Potrivt unor informații care circulă prin piață, Alro și-ar asuma o decizie a redeschiderii halelor de electroliză închse – proces care în sine este destul de costistor, de câtea zeci de milioane de euro – doar dacă va aea certitudinea achiziției de energie electrică pe termen lung la prețuri situate în jurul valorii de 50 de euro/MWh.
Alro S.A. a înregistrat o cifră de afaceri de 2,85 de miliarde de lei, în 2023, mai mică cu 16% faţă de anul precedent, în concordanţă cu scăderea cotaţiilor internaţionale ale aluminiului şi cu încetinirea economică. Grupul a închis anul trecut cu pierderi de 559,8 milioane de lei, faţă de un profit de 409,4 milioane de lei obţinut în 2022.
Alro este o subsidiară a Vimetco PLC (Republica Cipru), un producător global de aluminiu primar şi prelucrat integrat vertical. Structura acţionarilor este: Vimetco PLC (54,19%), Pavăl Holding (23,21%), Fondul Proprietatea (10,21%) şi alţii (12,39%).