Producătorii de energie regenerabilă să primească mai puţine subvenţii – Alro

Economica.net
15 02. 2016
parcul_eolian_wallpapers_34499_1920x1200_44573700

‘Noi ne-am opus sindicalizării certificatelor verzi de la care sunt exceptaţi marii consumatori. Uniunea Europeană a spus clar că, dacă respectivul stat şi-a atins ţinta de regenerabile sau este pe cale să-şi atingă ţinta, acel stat membru poate să reducă subvenţia pentru producătorii de energie verde. România şi-a atins deja ţinta de energie regenerabilă’, a spus Năstase.

Marii consumatori de energie trebuie exceptaţi de la plata unei părţi a certificatelor verzi de la 1 ianuarie 2015, aşa cum se specifică în legislaţia românească şi în cea europeană, a mai declarat el, anterior, în cadrul aceluiaşi eveniment.

‘Nu există nicio bază legală să se ia în calcul altă dată de aplicare decât 1 ianuarie 2015. Legea este foarte clară, iar ea trebuie aplicată. Este vorba de HG 495/2014 şi de directiva europeană din octombrie 2014, potrivit cărora excepţia se aplică la cota anuală’, a precizat Năstase.

La mijlocul lunii ianuarie, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat că marii consumatori de energie vor fi scutiţi de la plata unei părţi a certificatelor verzi numai după ce le-au fost emise acordurile de exceptare, nu începând cu 1 ianuarie 2015.

‘Şi noi suntem confuzi de poziţia ANRE. Nu există asemenea termene în lege. Noi am depus dosarul din 2014, iar procesarea administrativă a dosarelor nu are nimic de-a face cu acest lucru. ANRE nu poate spune ceva ce nu are legătură cu realitatea şi cu legalitatea’, a adăugat Năstase.

Alro Slatina este cel mai mare consumator de energie din ţară (circa 3 TWh anual) şi este exceptată de la plata a 85% din certificatele verzi.

Potrivit ANRE, legislaţia din domeniu precizează că ‘exceptarea […] se aplică la cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi care se aplică furnizorilor de energie, comunicată de ANRE, începând cu anul în care a fost obţinut acordul de exceptare’, fără a fi indicată o dată precisă de la care aceste acorduri intră în aplicabilitate. În plus, cel care a adoptat norma civilă este competent să facă şi interpretarea ei oficială.

‘În aceste condiţii, până la emiterea de către Guvernul României a unei interpretări oficiale a prevederii de la art. 3 alin. (1) din HG nr. 495/2014 în ceea ce priveşte momentul aplicării acordurilor de exceptare emise pe parcursul anului 2015 (respectiv, începând cu 1 ianuarie 2015 sau începând cu data emiterii acordurilor de exceptare), ANRE consideră că acordurile de exceptare nu pot produce efecte retroactiv (înainte de data emiterii acordului), ci numai după data emiterii acestora. În această ipoteză, din calculele realizate de ANRE la sfârşitul lunii decembrie 2015 a rezultat că nu este necesară modificarea cotei obligatorii estimate de achiziţie de CV pentru anul 2015, de 0,274 CV/MWh, întrucât abaterea rezultată este mai mică de 10% faţă de această valoare’, susţin oficialii ANRE.