Alro Slatina, care este consumator dispecerizabil, a informat Transelectrica în legătură cu reducerea puterii electrice solicitate, o consecință a faptului că va închide în acest an o parte din instalațiile de electroliză în care producea aluminiu, care consumau energie electrică
Astfel, în perioada 1 ianuarie-31 ianuarie, Alro a informat despre o reducere cu 50 MW, după care, în perioada 1-8 februarie, reducerea ajunge la 160 MW pentru ca, din 9 februarie până la finalul anului, producătorul de aluminiu să anunțe o reducere de 195 MW. Potrivit datelor Transelectrica, Alro avea disponibilă o putere de 917 MW. Potrivit informațiilor noastre însă, consumul Alro a fost, anul trecut, de circa 335 MWh.
Alro Slatina este legată direct la rețeaua de înaltă tensiune a Transelectrica și consumă energie electrică în bandă, iar acei minus 195 MW înseamnă, teoretic cel puțin, că producătorul a socotit că nu mai are nevoie de un consum de 195 MWh, din februarie până la sfârșitul anului.
Alro a anunțat Bursa în 27 decembrie că diminuează activitatea de producție a aluminiului primar, în contextul situației excepționale de pe piețele de energie și gaze.” În acest sens, activitatea de producție a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la două hale, cu implementarea de măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă și eficientă atunci când condițiile de pe piețele de energie vor reveni la normal”, a mai comunicat producătorul de aluminiu.
Proteste ale angajaților din industrie
Sindicaliştii de la Alro Slatina continuă protestele începute la finalul anului trecut şi organizează și joi un miting în faţa Prefecturii Olt, solicitând reglementarea problemelor de pe piaţa energiei, după ce întâlnirea de acum două zile dintre liderul Sindicatului Aluministul, Constantin Popescu, şi ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu a avut rezultatul dorit de reprezentantul angajaţilor.
„Vom continua protestele şi demersurile noastre pentru a salva situaţia şi industria românească. Am avut o întâlnire cu domnul ministru al Energiei, Virgil Popescu, în data de 3 ianuarie, a participat şi directorul general al Alro, domnul Dobra. Ministrul a vrut să-i spun problemele. M-a ascultat, însă în privinţa rezolvării situaţiei, ne-a transmis că nu are cadru legislativ pentru a face acest lucru şi nu ne poate ajuta. Problemele noastre sunt de fapt ale industriei româneşti şi vom face tot ce putem pentru a o salva”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul sindical Constantin Popescu.
Demersurile sindicatelor de la Alro Slatina sunt susţinute şi de sindicalişti de pe alte platforme industriale din ţară, printre acestea fiind şi Siderurgistul AMG din cadrul SC Liberty Galaţi, afiliat la CNS Cartel Alfa.