Intenţia Alro este specificată în raportul companiei pe anul 2018, publicat recent.
“Strategia de dezvoltare ALRO – fabrica viitorului se bazeaza pe se bazeaza pe urmatorii piloni cheie: Energia verde – utilizarea energiei verzi produse din surse de energie regenerabile, pe termen lung, pentru procesul de electroliza si pentru toate celelalte procese tehnologice ale ALRO; – aceste surse ar trebui sa fie cat mai ieftine si previzibile posibil, iar obiectivul este de a le obtine printr-un parteneriat pe termen lung cu producatorii/sursele de energie regenerabila (RES)” arată compania în raport.
Aşadar compania şi-ar dori un contract de achiziţie de energie pe termen lung, cu unul sau mai mulţi producători de energie electrică din surse regenerabile. Interesant este că şi “regenerabilii” îşi doresc astfel de contracte (de tip PPA-purchase power agreement), pentru că acest lucru le-ar permite să fie mai eficienţi să nu mai dezechilibreze sistemul şi să plătească sume enorme pentru echilibrare, dar acest tip de contract nu este posibil în România.
Potrivit reglementărilor ANRE, toţi producătorii de energie cu capacităţi de generare de peste 3 MW sunt obligaţi să vândă energia electrică pe platformele bursei OPCOM, ceea ce face din start imposibile aceste contracte pe termen lung.
Recent, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energia Eoliană, Claudia Brânduş, ne declara ca intriducerea posibilităţii de a se încheia acest tip de contracte ar fi una dintre condiţiile care ar duce la instalarea de noi turbine eoliene în România, în condiţiile în care de doi ani nu s-a instalat niciun MW ]n eolian. Puteţi citi interviul cu Claudia Brânduş aici:
Dincolo de aspectul “eco”, pentru Alro acest tip de contractare ar mai putea rezolva din ecuaţia energetică din ce în ce mai complicată pentru producătorul de aluminiu, care arată că, în actualele condiţii de pe piaţa energiei, intenţionează inclusiv să consume energie din Bulgaria, după ce, în decembrie 2018, a primit şi o licenţă în acest sens. Detalii, aici:
Producătorul de aluminiu şi de produse procesate, care deţine două fabrici în România, la Slatina şi la Tulcea, consumă circa 3 TWh de electricitate pe an şi este cel mai mare consumator din România.