Alstom a făcut recurs la decizia Tribunalului București de anulare a licitației pentru 40 de trenuri noi în România

13 07. 2020
coradia_polyvalent_2_56761500

Recursul Alstom a fost înregistrat luni, 13 iulie, după ce a apărut motivarea deciziei Tribunalului București

Aminitim că pe 12 iunie, Tribunalul Municipiului București (TMB) a admis contestațiile la licitația pentru trenuri regionale și a decis anularea procedurii. Contestațiile au fost depuse de Alstom și Siemens Mobility, după ce fusese desemnată câștigătoare oferta asocierii CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători. Având în vedere recursul Alstom, cel mai probabil anularea licitației a fost solicitată de Siemens Mobility.

Cu oferta de pe locul 2, Alstom ar putea câștiga contractul pentru cele 40 de trenuri regionale, dacă la Curtea de Apel București va fi descalificată definitiv oferta asocierii CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători.

Este de așteptat ca și chinezii, care au fost declarați inițial câștigători, să formuleze recurs la decizia de anulare a licitației. Un alt recurs ar putea fi formulat și de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), organizatoarea licitației.

Între timp, până la pronunțarea unei soluții definitive privind această licitație, ARF a decis prelungirea sa până la finele anului, potrivit informațiilor din SEAP.

ARF a lansat pe 3 aprilie 2019 licitaţia pentru achiziţia trenurilor de călători. Licitaţia vizează iniţial 40 de trenuri electrice regionale RE-R, cu posibilitatea suplimentării cu încă 40 de rame electrice.

Valoarea estimată se regăsește în intervalul:

– 1.707.125.000 lei, fără TVA, contravaloarea a 40 rame cu 15 ani mentenanță,

– 4.557.130.000 lei, fără TVA lei pentru 80 trenuri cu 30 ani mentenanță.

Până la termenul limită din 19 iulie 2019, ARF a primit trei oferte, respectiv de la Alstom Ferroviaria SPA, CRRC Qingdao Sifang şi Siemens Mobility. Noile rame vor circula cu viteză maximă de 160 km/h. Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM , iar cofinanțarea este asigurată de la bugetul de stat. ARF are calitatea de beneficiar direct în cadrul POIM, în condiţiile prevăzute în Ghidul solicitantului, pentru fondurile alocate sectorului de transport feroviar.