Trenul Alstom, primul cumpărat de România în ultimii 20 de ani, va putea fi vizitat în weekend în Gara de Nord

Rama electrica Alstom Coradia Stream, achiziționată de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), va fi prezentă în Gara de Nord din București pe 21 și 22 septembrie, cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității, potrivit lui Iosif Szenteș, director al Directiei de dezvoltare Transport Feroviar din cadrul ADI TPBI.
Anemona Andone - mar, 17 sept. 2024, 21:34
Trenul Alstom, primul cumpărat de România în ultimii 20 de ani, va putea fi vizitat în weekend în Gara de Nord

Reprezentantul TPBI ar fi anunțat expunerea ramei Alstom Coradia Stream, primului tren nou cumpărat de autoritățile române în ultimii 20 de ani, la emisiunea Drumurile noastre de la B1TV.

De asemenea, Szenteș a confirmat, într-un comentariu pe pagina de Facebook a ARF, că noua ramă va putea fi vizitată și la interior.

alstom coradia

ARF a anunțat marți semnarea contractului de finanțare RE-IR1 – finanțat prin PT 2021-2027 – aferent proiectului „Achiziție material rulant nou – 37 unități electrice multiple interregionale (RE -IR) – PROIECT FAZAT – ETAPA II ” Cod SMIS 316400.

„Ieri, 16 septembrie, a fost finalizată semnarea contractului de finanţare pentru realizarea proiectului „Achiziție material rulant nou – 37 unități electrice multiple interregionale (RE -IR) – PROIECT FAZAT – ETAPA II”, între MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII, în calitate de Autoritate de Management, și AUTORITATEA PENTRU REFORMĂ FEROVIARĂ (ARF), în calitate de Beneficiar”, au transmis marți cei de la ARF pe Facebook.

Menționăm că obiectivul de investiții vizează achiziţia a 37 unități multiple electrice feroviare de lung parcurs. Proiectul este fazat, fiind implementat în două perioade de programare financiară: în Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 -2020 și în Programul Transport (PT) 2021 -2027.

Astfel, în cadrul POIM, a fost plătit avansul de 15% din valoarea totală a contractului de furnizare și a fost livrată o ramă electrică EMU, iar contractul de finanțare nerambursabilă a fost în cuantum de 2.058.873.685,65 de lei, din care: 302.890.578,99 de lei cheltuieli eligibile (257.456.992,17 lei finanțare nerambursabilă din Fondul de Coeziune și 45.433.586,82 de lei cofinanțare a Beneficiarului), respectiv 1.755.983.106,66 de lei, reprezentând cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.
În acest mod, prin etapizarea proiectului, în cadrul PT 2021 -2027, vor fi livrate 36 rame electrice.

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă conectarea capitalei cu principalele centre urbane ale țării, contribuind la asigurarea mobilității, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătățirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Valoarea totală a contractului de finanțare în cadrul PT 2021 – 2027 este de 1.708.996.863,41 lei, finanțarea fiind distribuită după cum urmează:
– 1.213.523.359,27 de lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor( FEDR);
– 214.151.181,05 lei – bugetul propriu al beneficiarului;
– 281.322.323,09 lei – cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.

Rezultatele așteptate și beneficiile socio-economice pe care proiectul le aduce la nivel național sunt:
– eficientizarea și îmbunătățirea calității serviciilor publice prestate pentru transportul public feroviar de călători pe rute inter-regionale;
– atribuirea contractelor de servicii publice destinate serviciului public de transport feroviar de călători pentru toți operatorii de transport feroviar de călători, în condițiile prevăzute de lege și în conformitate cu prevederile comunitare.

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs Alstom sunt: București Nord – Constanța, București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brașov – Cluj, București Nord – Brașov – Deda – Cluj, București Nord – Brașov, București Nord – Iași, București Nord – Suceava, București Nord – Galați, București-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroșani – Simeria, București Nord-Craiova-Timișoara-Arad, Cluj-Timișoara, Cluj-Suceava-Iași.

Perioada de implementare a contractului este de 24 de luni (01.01.2024-31.12.2025).

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Transport 2021-2027.

Când vom circula cu primul tren nou de la Alstom?

Primul tren Coradia Stream din cele 37 cumpărate de statul român de la Alstom ar putea intra în circulație cu călători în decembrie 2024, estimau la finalul primăverii reprezentanții Asociației Pro Infrastructură (API).

Aceștia vizitaseră depoul unde se află noul tren și unde ar putea ajunge până la sfârșit de 2025 și restul de 36 de rame, potrivit estimărilor producătorului Alstom, citate de API.

Cele 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR1) Coradia Stream sunt produse de Alstom Ferroviaria SpA la fabrica de la Katowice (Polonia).

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri din patru judeţe, valabilă până joi la prânz....
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...
Rusia acuză NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea militară a Ucrainei
Rusia acuză NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea militară ...
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru ...
Chinezii de la CATL au creat un șasiu EV care rezistă la un impact frontal de 120 km/h
Chinezii de la CATL au creat un șasiu EV care rezistă la un impact frontal de 120 km/h
CATL din China, cel mai mare producător de baterii pentru vehicule electrice din lume, a lansat marți un nou șasiu EV ...