Alstom va monta, în următorii doi ani, 216 sisteme de informare a pasagerilor la trenurile Bombardier BM2 din parcul Metrorex, un proiect de 800.000 de euro, cât reprezintă contravaloarea echipamentelor. Pe aceste dispozitive se vor afişa staţiile din parcurs precum şi conexiunile cu transportul de suprafaţă. La trenurile vechi ASTRA Arad nu vor fi montate astfel de sisteme.
Banii nu vor fi daţi de Metrorex. Alstom face această investiţie din fonduri proprii ca un gest de bunăvoinţă faţă de Metrorex pasagerii săi, spum reprezentanţii companiei franceze. Gestul are totuşi şi o componentă de business.
„În vederea îmbunătăţirii confortului pasagerilor, Alstom Transport a fost de acord să monteze pe cheltuiala proprie, fără majorarea valorii contractului de mentenanţă, sisteme de informare a pasagerilor (afişaj electronic) la trenurile de tip BM 2. Discuţiile între părţi au fost finalizate de curând, urmând a fi încheiat un act adiţional în acest sens”, arată Gabriel Stanciu, director Alstom Transport România, pentru ECONOMICA.NET. Înţelegerea dintre Metrorex şi Alstom a fost recunoscută şi de Aurel Radu, directorul Regiei de stat.
În total, un număr de 18 trenuri din lotul mai vechi al Bombardier vor fi prevăzute cu noile sisteme de afişaj electronic, câte două dispozitive în fiecare vagon de tren. Lotul de trenuri Bombardier 21 şi trenurile CAF achiziţionate anul trecut au deja sisteme de afişaj, iar pe vechile trenuri produse de Astra Arad nu se vor monta astfel de dispozitive.
Potrivit lui Stanciu, înţelegerea din cele două entităţi privind montarea gratuită a sistemelor electronice de informare are şi o componentă comercială, anume că Metrorex ar trebui să fie mai promptă în efectuarea plăţilor către Alstom din cadrul contractului de mentenanţă multianual pe care concernul francez îl are pentru tot parcul de trenuri ale Regiei de stat. „În prezent, datoriile Metrorex catre Alstom Transport se cifreaza la 15.2 milioane lei. Datoriile sunt achitate în funcţie de alocările bugetare primite de Metrorex”, spun reprezentanţii Alstom.
Contractul de mentenanţă a fost încheiat în 2004 şi este valabil până la 31 decembrie 2019. Acesta prevede că tuturor trenurilor ieşite din garanţie din parcul Metrorex li se asigură mentenanţa de către Alstom. Adică inclusiv noilor garnituri cumpărate de Metrorex, după ce acestea ies din perioada de garanţie oferită de constructor. Facturarea se face la numărul de kilometri parcursi de un tren. Anul trecut, Alstom a facturat Metrorex 147 de milioane de lei pentru mentenanţă. Pentru anul acesta, se estimează lucrări totale de 148 de milioane de lei.
Alstom Transport Romania este filiala locală a unuia dintre cele mai mari grupuri din domeniul transportului şi energiei din lume. Este prezent în România de peste 20 de ani. Pe piaţa locală grupul are 1.040 de angajaţi şi derulează proiecte în sectoarele energetic şi de transport. Ultimul contract major câştigat de Alstom este cu CFR SA, la sfârşitul anului trecut. Pentru 140 de milioane de euro, inclusiv TVA, Alstom împreună cu Alcatel Lucent şi PAS 97 vor executa lucrări de instalaţii de semnalizare, ERTMS, GSM-R, centralizare electronică şi centrul de control operaţional Simeria pe întregul sector feroviar reabilitate Simeria – Coşlariu – Sighişoara, proiect finanţat în proporţie de 85% din bani europeni.