Această cooperare în domeniul cercetării şi dezvoltării reuneşte două companii de înalta tehnologie, fiecare dintre ele fiind lider de piaţă: cea a mobilităţii, în cazul Alstom, şi cea a aeronauticii, industriei aerospaţiale şi apărării în cazul Safran.
Pentru început, acordul se va concentra pe două teme principale: componente şi tehnologii pentru echipamente cu propulsie electrică, respectiv sisteme de propulsie electrică şi hibridă pentru aeronave şi vehicule pentru transportul public, ceea ce va permite industriei franceze să se situeze la cel mai înalt nivel internaţional posibil în acest domeniu.
În programul comun de cercetare se vor implică institute de cercetare şi universităţi, precum şi întreprinderi inovatoare mici şi mijlocii. Proiectele de colaborare iniţiate în cadrul acordului se vor materializa până în anul 2020.
Ca promotor al mobilităţii durabile, Alstom dezvoltă şi comercializează sisteme, echipamente şi servicii pentru sectorul transporturilor. De asemenea, Alstom oferă o gama completă de soluţii (de la trenuri de mare viteză la metrouri, tramvaie şi autobuze electrice), soluţii pentru pasageri, servicii personalizate (întreţinere, modernizare), pentru infrastructură, controlul traficului şi soluţii de mobilitate digitală. Alstom este lider mondial în sisteme de transport integrate. Compania a înregistrat vânzări de 7,3 miliarde euro şi comenzi în valoare de 10 miliarde euro în anul fiscal 2016/17. Având sediul principal în Franţa, compania Alstom este prezenţa în peste 60 de ţări, având un număr de 32.800 de angajaţi.
Safran este un grup internaţional de înalta tehnologie şi furnizor de prim rang de sisteme şi echipamente pe pieţele aerospaţiale şi de apărare. Compania Safran este prezenţa în întreagă lume, având aproximativ 58.000 de angajaţi. În anul 2016, a înregistrat vânzări în valoare de 15,8 miliarde euro. Acţionând în mod individual sau în parteneriat, Şafran deţine poziţii de frunte la nivelul Europei sau la nivel internaţional, pe pieţele sale principale. Şafran îşi asumă programe de cercetare şi dezvoltare pentru a veni în întâmpinarea cerinţelor în continuă schimbare ale pieţei. Cheltuielile sale de cercetare-dezvoltare pe anul 2016 s-au ridicat la 1,7 miliarde euro.