Alte trei bănci au transmis oferte de participare la ‘Programul de Garantare a creditelor pentru IMM-uri’

BRD Goupe Societe Generale, CEC Bank şi ING Bank au transmis Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) oferte de participare la 'Programul de Garantare a creditelor pentru IMM-uri'.
Economica.net - lun, 20 ian. 2014, 15:25
Alte trei bănci au transmis oferte de participare la 'Programul de Garantare a creditelor pentru IMM-uri'

Potrivit unui comunicat al FNGCIMM, cele trei bănci s-au alăturat Băncii Transilvania care deja îşi arătase interesul să participe la derularea programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii.

Alocarea plafonului de garantare, în valoare de două miliarde de lei, se face la cererea finanţatorilor interesaţi, pe baza valorii estimate a garanţiilor care urmează să fie acordate în cadrul programului, finanţatorii transmiţând FNGCIMM şi Ministerului Finanţelor Publice şi nivelul costurilor totale (marja anuală peste nivelul ROBOR şi taxe aferente conexe activităţii de finanţare) ce vor fi aplicate finanţărilor în cadrul programului.

Termenul până la care finanţatorii interesaţi au posibilitatea de a solicita participarea în cadrul programului este 30 ianuarie 2014.

Semnarea convenţiilor de colaborare cu instituţiile de credit va oferi întreprinzătorilor eligibili posibilitatea de a accesa linii de credit pentru capital de lucru în valoare de maxim 5.000.000 lei/IMM, garantate în procent de maxim 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, pe o perioadă de maxim 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 12 luni.

Sumele din linia de credit pot fi utilizate numai pentru finanţarea capitalului de lucru, neputând fi utilizate pentru refinanţarea altor credite în derulare ale beneficiarului.

Garanţia se va acorda la cererea băncii, după aprobarea liniei de credit de către instituţia finanţatoare, prima de garantare datorată de beneficiarul programului ridicându-se la nivelul de 1,99% din valoarea garanţiei aprobate şi fiind compusă din comisionul de risc cuvenit Ministerului Finanţelor Publice (1,50%) şi din comisionul de administrare cuvenit FNGCIMM (0,49%).

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

 

Te-ar mai putea interesa și
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea cotaţiilor la cereale şi zahăr fiind compensată de creşterea......
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...