Alți doi furnizori de gaze rămân fără licențe, de mâine, la cererea lor

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei va ridica mâine licența de furnizare a doi furnizori de gaze, Dornacor și Restart.
Mihai Nicuţ - lun, 22 nov. 2021, 13:07
Alți doi furnizori de gaze rămân fără licențe, de mâine, la cererea lor

ANRE are pe ordinea de zi a ședinței de mâine a Comitetului de Reglementare două proiecte de decizie prin care va ridica licența de furnizare de gaze, la cerere, a două companii. Cităm de pe site-ul ANRE:

“Proiect de decizie și raport privind aprobarea retragerii Licenţei nr. 2357 de furnizare a gazelor naturale, la cererea titularului acesteia, societatea DORNACOR INVEST S.R.L.

Proiect de decizie și raport privind aprobarea retragerii Licenţei nr. 2015 de furnizare a gazelor naturale societăţii RESTART ENERGY ONE S.A”.

Noutatea este ridicarea licenței Dornacor, pentru că despre Restart Energy One se știa că renunță la furnizarea de gaze și la clienți. Potrivit unei decizii a ANRE, cei 23.000 de clienți care primeau gaze de la Restart Energy au devenit clienți în regim de ultimă instanță ai Engie, în regim de ultimă instanță, începând cu data de 19 noiembrie.

În ultimele luni, mai mulți furnizori de gaze pentru populație, unii cu zeci de mii de clienți, au informat ANRE că nu mai pot susține business-ul de furnizare pentru casnici și și-au depus  (sau urmează să-și depună) licențele. În situația de a opri furnizarea sunt Hargaz Harghita Gaz, Măcin Gaz, Progaz P&D, Vega 93, Restart Energy și, mai nou, Gecabuild, Tulcea Gaz și Dornacor.
Toți clienții ajung la furnizorul de ultimă instanță, acum Engie România.

Engie a anunțat că nu mai poate prelua clienți, ANRE a dat ordin să o oblige

Engie România a notificat ANRE la sfârşitul lunii octombrie cu privire la renunţarea la statutul de furnizor de ultimă instanţă (FUI), începând cu data de 15 decembrie 2021. Decizia de renunţare a fost luată având în vedere evoluţia fără precedent a preţurilor la gazele naturale şi contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienţilor acestor furnizori şi de a asigura pentru aceştia cantităţile necesare de gaze.

În decurs de doar două săptămâni, Engie România a preluat aproximativ 20.000 de clienţi din portofoliul a trei furnizori, care au renunţat la licenţa de furnizare de gaze naturale.

„Pe lângă efectele operaţionale generate de preluarea acestor clienţi, schema de sprijin recent intrată în vigoare creează dezechilibre financiare majore pentru companie. Mecanismul actual de plafonare prevăzut de Legea 259/2021 nu asigură recuperarea integrală a costurilor reale de achiziţie ale Engie România deoarece este luat în considerare preţul mediu de achiziţie aplicabil în perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 şi nu preţul de piaţă la care achiziţionăm gazele”, au spus  reprezentanţii companiei.

Aceştia arată că înţeleg contextul dificil actual şi doresc să aibă o abordare prudentă şi responsabilă, care să asigure continuitatea alimentării cu gaze naturale a portofoliului Engie România, de 1,9 milioane de clienţi.

ANRE, îngrijorată însă de numărul mare de furnizori mici care renunță la licență și la clienți – 31.000 de clienți abandonați în doar două luni – a elaborat un proiect de ordin prin care, de fapt, obligă Engie să rămână FUI, modificând regulamentul de furnizare de ultimă instanță. Puteți citi textul aici:

Te-ar mai putea interesa și
Rusia este pregătită pentru „al doilea război rece” cu SUA – oficial rus
Rusia este pregătită pentru „al doilea război rece” cu SUA – oficial rus
Rusia trebuie să se pregătească pentru o confruntare lungă cu SUA şi a trimis avertismente în mod repetat Washingtonului cu privire la criza din relaţiile dintre cele două state, a declarat......
Construcții Erbașu va construi stadioanele „Gheorghe Hagi” din Constanța și „Nicolae Dobrin” din Pitești
Construcții Erbașu va construi stadioanele „Gheorghe Hagi” din Constanța și „Nicolae Dobrin” ...
Compania Construcții Erbașu a anunțat semnarea contractelor de proiectare și execuție pentru 𝐒𝐭𝐚𝐝𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥 ...
Acum avem prea mult: România exportă mai mult de un sfert din producția națională de gaze, azi
Acum avem prea mult: România exportă mai mult de un sfert din producția națională de gaze, azi
Datele operatorului rețelei naționale de transport a gazelor, Transgaz, de la miezul zilei arată că, azi, România exportă ...
RetuRO a deschis în Prahova al șaptelea centru de numărare și sortare a ambalajelor cu garanție
RetuRO a deschis în Prahova al șaptelea centru de numărare și sortare a ambalajelor cu garanție
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a deschis al șaptelea centru regional de numărare și sortare ...