ALUM Tulcea a primit o ofertă nesolicitată pentru vânzarea minelor de bauxită din Sierra Leone

ALUM Tulcea a primit o ofertă nesolicitată pentru vânzarea minelor de bauxită din Sierra Leone, a anunțat compania într-un comunicat remis Bursei de la București.
Andrada Ghira - mie, 03 mai 2023, 18:59
ALUM Tulcea a primit o ofertă nesolicitată pentru vânzarea minelor de bauxită din Sierra Leone

„Societatea anunță investitorii și publicul interesat ca a primit de la un investitor local din Sierra Leone o ofertă nesolicitată de cumpărare a 100% din capitalul Sierra Mineral Holdings 1 Ltd (“SMHL”), o societate înregistrată în Insulele Virgine Britanice, deținută 100% de catre Alum S.A. prin intermediul societății Global Aluminium Limited, de asemenea înregistrată în Insulele Virgine Britanice”, se arată în anunț.

SMHL operează minele de bauxită ale grupului situate în Sierra Leone.

Societatea mai spune că va analiza oferta nesolicitată și va anunța din timp investitorii și publicul interesat cu privire orice decizie va lua.

Rafinăria de alumină din Tulcea a preluat în 2011 Global Aluminium Limited de la acționarul majoritar, Vimetco NV, pentru 30 de milioane de euro.  Global Aluminium este specializată în operaţiuni de extragere a bauxitei din Sierra Leone.

Pentru a finanţa această achiziție, ALUM a luat un credit de 25 de milioane de dolari cu Raiffeisen Bank România, garantat cu o parte din bunurile sale, potrivit anunțului companiei de la acea vreme.

La finele anului trecut,  CMF Consulting, un evaluator independent, a realizat testul de impairment pentru investiția Alum în Global Aluminium.

„Valoarea justă mai puțin costurile de vânzare a investitței în Global Aluminium Ltd. are valoarea de 14,5 milioane dolari (echivalent a 67.356.000 lei). La 31 decembrie 2021 valoarea era de 44,85 milioane de dolari, (echivalent a 196.026.000 lei), de aceea a fost recunoscuta o cheltuială din ajustari pentru deprecierea imobilizărilor financiare în suma de 128.670.000 lei în situatiile financiare pentru anul încheiat la 31 decembrie 2022 ale Companiei (2021: cheltuiala din ajustări pentru deprecierea imobilizărilor financiare în sumă de 68.018.000 lei), se arată în raportul financiar al companiei.

Pierderile grupului în Sierra Leone pot fi recuperate în decurs de zece ani.

Din raportul ALUM mai reiese că filiala din Sierra Leone are o linie de credit la Sierra Leone Commercial Bank, în SLE, echivalentul a 400.000 de doalri, la o rată a dobânzii de 19% pe an, pentru capitalul circulant. În 2022, linia de credit a crescut la 615.000 de dolari și a fost prelungită până în mai 2023 la aceeași rată de dobândă de 19%. La data de 31 decembrie 2022, firma din Sierra Leone mai avea la dispozitie 239.000 de dolari netrasă și disponibilă din linia de credit.

Afaceri în scădere cu 62%

ALUM a încheiat 2022 cu afaceri de 502 milioane de lei, în scădere cu 62% față de 2021, potrivit datelor din raportul financiar al companiei. Pierderea înregistrată a fost de 123,5 milioane de lei, de la 29 milioane de lei în 2021.

ALUM a obținut anul trecut venituri din vânzarea de alumină calcinată, hidroxid de aluminiu, deșeuri fier vechi, utilități și activități diverse. Grupul și-a ajustat activitatea în Sierra Leone prin direcționarea producției către clienți terți.

Suspendarea activității de producție la ALUM a avut un impact negativ și asupra operațiunilor filialei din Sierra Leone (SMHL) prin oprirea achizițiilor de bauxită de la SMHL. Astfel, SMHL a trebuit sa își reorienteze politica de vânzări si să identifice eventualele oportunități suplimentare de vânzare pentru capacitatea neutilizată a minei.

În decembrie 2021, ALUM a majorat capitalul social al filialei sale Global Aluminum Ltd prin aport in natura constând in creanțele de la Sierra Mineral Holding 1 Ltd. în valoare de 60,2 milioane dolari (263.802.000 lei).

Cumpărată de Vimetco N.V. în 2008, mina de bauxită din Sierra Leone, cu o bază de resurse de aproximativ 31 milioane de tone de bauxită, a produs 910.344 tone în 2022 (2021: 1.396.678 tone). Mina de bauxită asigură necesarul de materii prime pentru Alum S.A..

Te-ar mai putea interesa și
ANAR construiește diguri provizorii din sute de saci cu nisip în zonele Ciocăneşti şi Baital de pe braţul Borcea din judeţul Călăraşi
ANAR construiește diguri provizorii din sute de saci cu nisip în zonele Ciocăneşti şi Baital de pe braţul Borcea din ...
Apele Române Buzău - Ialomiţa, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Călăraşi, continuă construirea unor diguri provizorii din saci geocontaineri, paralel cu linia de apărare existentă,......
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din Dobrogea
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din ...
Hidrologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de viituri pe râurile din Dobrogea, precum şi ...
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului mișcării Hezbollah
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului ...
Update: Gruparea libaneză şiită pro-iraniană Hezbollah a anunţat sâmbătă că liderul său, Hassan Nasrallah, a fost ...
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate ...
Curtea Supremă a Braziliei a decis vineri că platforma socială X trebuie să mai plătească puțin peste 5 milioane de ...