Am intrat în luna Crăciunului cu cel mai mare preț al cărnii de porc din decembrie 2015 încoace
În săptămîna începând cu 21 noiembrie, statistica Europeană consemna pentru România un preț mediu al cărnii de porc la poarta fermei de 231, 78 euro carcasa de carne tip S de 100 de kilograme. Este un preț neobișnuit pentru România unde cu greu s-a trecut de pragul de 130 de euro carcasa de 100 de kilograme. Potrivit datelor Comisiei Europene, un astfel de prag a fost atins în săptămăna începând cu 29 august 2022, când prețul mediu la poarta fermei românești era de 231,47 euro 100 de kilograme de carcasa tip S, dar și în săptămâna începând cu 16 decembrie 2019, când prețul ajunsese la 230,8 euro 100 de kilograme.
De altfel, în momentul de față, avem cea mai scumpă carne de porc din UE, după o creștere de 3,2% într-o săptămănă ( față de plus 0,6% la nivel european) și de 6,6% într-o lună ( față de minus 1,5% la nivel european). În nicio altă țară carcasa nu sare de 230 de euro. Există însă prețuri similare în Finlanda (228,6 de euro), Malta ( 225,8 euro) sau Slovenia (223,9). La nivelul UE, media este de 202,1 în cintextul în care în belgia prețul mediu este de 188,7, iar în Danemarca de 189,1 euro.
Față de perioada similară a anului trecut, carnea românească s-a scumpit cu 51,6%, sub media UE de 52,8%. Cea mai mare scumpire a avut loc în Letonia (plus 85,2%), urmata de Lituania cu 71,6% și Polonia – 70,8%.
Cel mai puțin s-a scumpit carnea în Slovenia, cu 32,7%.
Ce se întâmplă
La carnea de porc ca și la alte mărrfuri alimentare, România este influențată de trendul european și global. Există însă și unele particularități, iar pe această piață cea mai semnificativă problemă este pesta porcină africană care evoluează încă din 2017. România este deficitară la carnea de porc, cumpărând din import mai bine de 75% din necesar.
Iată cum arată însă contextul
În UE, deși prețurile sunt încă la un nivel ridicat, tendința ultimelor săptămâni a fost una descendentă, în conformitate cu tendința obișnuită de scădere a prețului în această perioadă. Oferta de porci pentru sacrificare este în creștere, iar cererea a fost mai degrabă pe o traiectorie descendentă.
Aceasta după ce, în perioada ianuarie-august 2022, în comparație cu aceeași perioadă din 2021, producția de porci a UE scăzut cu 3,9 % ca numere de capete și cu 4,6 % în volum. Producția este în scădere din cauza situației economice și a rentabilității sectorului, cerințelor de mediu din ce în ce mai stricte și a pestei.
Se observă scăderi ridicate în mai multe dintre cele mai mari țări din UE producători din UE, în special Germania și Polonia. De asemenea, producți a scăzut în Italia, Franța, Spania, Țările de Jos și Danemarca. Până de curând, Spania a fost singurul stat membru mare producător în care producția era încă în creștere, dar această tendință a început să se inverseze.
În România, conform ultimelor date disponibile, s-au sacrificat 3,4 milioane de porci față de 2,2 milioane anul acesta, ceea ce înseamnă că producția a scăzut de la 311.000 de tone de carcasă la 193,8 mii de tone de carcasă.
În ceea ce privește schimburile comerciale,în primele 9 luni ale anului 2022, exporturile de carne de porc (fără Marea Britanie) au fost de 3,3 milioane de tone, cu o valoare de 7,8 miliarde de euro. Volumul exporturilor a scăzut cu 20% în comparație cu aceeași perioadă din 2021, mai ales pe fondul unor exporturi mai mici către China, Hong Kong și Vietnam. Cu toate acestea, China rămâne în continuare piața de export dominantă pentru produsele de porc din UE.
În contrast cu aceste scăderi, exportatorii din UE au expediat volume mai mari către câteva alte țări asiatice, în special către Filipine, Japonia și Coreea de Sud, precum și către Australia și SUA. Ucraina importă, de asemenea, mai multă carne de porc din UE, deoarece se luptă cu întreruperea producției interne.
Importurile în UE sunt în însă creștere, dar volumele sunt încă mici în comparație cu exporturile UE. În perioada ianuarie-septembrie 2022, statele membre au importat 36 041 de tone de carne de porc (fără Regatul Unit), o creștere de 14% față de anul precedent. Valoarea sa a fost de 78 milioane de euro.