Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful Visa spune tot despre programul dedicat femeilor antreprenor
”Ratele de creștere ale plăților electronice în România ne fac să fim încrezători cu privire la ritmul în care se dezvoltă piața cardurilor la nivel local. Datele Băncii Naționale ne arată că plățile totale cu cardul au crescut cu peste 20% în primul semestru al anului trecut, atât ca valoare, cât şi ca număr, faţă de aceeași perioadă din 2022. În primul semestru din 2023 valoarea plăţilor a ajuns la 128 miliarde de lei, iar numărul plăţilor se apropia de un miliard”, spune Cătălin Crețu, director general pentru Bulgaria, Croația, România și Slovenia, Visa.
Datele BNR indică, totodată, și o ușoară creștere a numărului de carduri în România: la jumătatea anului trecut aveam cu peste 1 milion de carduri mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. În prezent aproape toate cardurile aflate în circulaţie sunt contactless (20,9 milioane) şi pot fi folosite la POS sau pentru plăţi prin Tap to Phone, aplicația bazată pe tehnologia Visa care transformă orice telefon cu sistem Android într-un terminal de plată. ”Dacă ne raportăm la întregul ecosistem de plăți din România, ponderea valorii tranzacțiilor cu carduri a ajuns la 30% din totalul consumului privat al populației la jumătatea anului trecut”, spune Crețu.
Preferința românilor pentru plățile digitale se reflectă și în creșterile înregistrate în zona de e-commerce. Plățile online cu carduri Visa emise în România au crescut cu 33% în prima jumătate a anului 2023 față de aceeași perioadă a anului anterior, atât ca număr, cât și ca valoare . Acest lucru nu este deloc o surpriză în condițiile în care peste jumătate dintre utilizatorii de internet din România au cumpărat sau au comandat produse sau servicii online anul trecut, depășind Bulgaria, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Albania și Muntenegru, conform datelor Eurostat.
Conform celor mai recente studii Visa, aproximativ 80% dintre români percep plățile cu cardul fiind mai sigure și peste 90% consideră că sunt mai rapide decât alte metode de plată. Încrederea în plățile electronice se reflectă și în cazul călătoriilor din afara țării, cu peste 83% dintre români care preferă să plătească digital anul acesta în timpul vacanțelor din străinătate, poziționând România în fața altor țări din ECE precum Polonia, Republica Cehă, Croația, Slovacia sau Bulgaria.
Numărul plăților mobile a crescut cu 64% în 2023
”În România avem parte de o piață dinamică, plățile electronice fiind introduse mai recent în comparație cu alte țări din Europa. Există, așadar, o infrastructură de plăți avansată tehnologic care ne permite să aducem din ce în mai multă inovație pentru a oferi consumatorilor confort, siguranță și control în experiențele de plată. Piața din România devine cu atât mai importantă în acest context întrucât românii apreciază plățile electronice și sunt deschiși să adopte noi tehnologii. 2 din 3 români preferă să plătească cu cardul în magazin la POS, cu telefonul sau ceasul inteligent, iar aproximativ 3 din 4 la magazinele online, conform studiilor noastre. Telefonul mobil se dovedește a fi dispozitivul preferat pentru plată în România, cu peste 8 din 10 utilizatori care fac cumpărături de pe un smartphone. La nivel local, datele Visa ne arată că numărul plăților mobile a crescut în România cu 64% în 2023 față de anul precedent. Popularitatea plăților mobile ne poziționează, astfel, la nivel global în topul țărilor cu cele mai multe plăți cu telefonul în magazinele fizice”, a declarat Cătălin Crețu.
Totodată, importanța pe care România o are în strategia Visa se reflectă și în introducerea inovațiilor pe plan local. Un pas important în această direcție a fost lansarea soluției Tap to Phone care ajută micii antreprenori să accepte plăți digitale, România fiind printre primele țări în care a fost introdusă. Practic, orice telefon cu un sistem de operare Android poate fi transformat într-un terminal de acceptare a plăților cu cardul, iar experiența clientului și a comerciantului este exact aceeași ca în cazul folosirii unui terminal clasic. Drept dovadă a utilității sale, la finalul anului trecut aplicația Tap to Phone era instalată pe mai mult de 50.000 de dispozitive mobile în România.
VISA pentru femei antreprenor, prin ING Bank
Anul acesta a fost lansat programul global „Visa She’s Next” și în România, alături de ING Bank și Impact Hub Bucharest. Programul este dedicat femeilor antreprenor care vor să își atingă adevăratul potențial în business, fiind activ în prezent în 17 țări din Europa Centrală și de Est, Africa și Orientul Mijlociu.
”În România, ne-am bucurat să avem la prima ediție peste 1.000 de înscrieri ale micilor afaceri din întreaga țară. Finalistele vor beneficia timp de 6 luni de sesiuni personalizate de mentorat, axate pe nevoile de dezvoltare ale afacerilor lor, precum și de ședințe de coaching de grup, urmând ca în luna noiembrie să poată câștiga unul dintre cele trei granturi în valoare de 10.000 de euro pentru a-și duce businessul la nivelul următor. O altă inițiativă pe plan local este reprezentată de susținerea afacerilor aflate la început de drum prin bursa oferită de Visa în cadrul programului fundației LEADERS, intitulat The Leadership School, care se adresează tinerilor între 20 și 25 de ani cu idei inovatoare în business. Susținerea IMM-urilor este unul dintre obiectivele Visa la nivel global, iar în România acest demers s-a concretizat și prin lansarea platformei MarileAfaceriMici.ro, unde antreprenorii pot accesa resurse, instrumente și oferte avantajose care să le permită dezvoltarea afacerilor, astfel încât să se poată adapta unei lumi în continuă schimbare”, spune Cătălin Crețu.
Raiffeisen versus Visa. Costuri și economii
”Parteneriatul cu Raiffeisen a venit în urma unei colaborări îndelungate de trei decenii și consolidează planurile noastre comune de a continua să investim în digital banking și de a sprijini creșterea plăților digitale în România”, răspunde Cătălin Crețu, atunci când este întrebat de inițiativa singulară luată de Raiffeisen Bank care a ales să își facă toate cardurile Visa.
Emiterea sub sigla Visa a tuturor cardurilor din portofoliul Raiffeisen Bank reprezintă un moment de referinţă pentru piaţa din România și va permite ca Visa să accelereze și mai mult adoptarea următorului val de inovații în plăți – o experiență mai bună oferită consumatorilor pentru cumpărăturile online, soluții avansate antifraudă care folosesc inteligența artificială, soluții de plăți instant incluse în circulaţia curentă a banilor între consumatori, companii și guvern, soluții utile de plată pentru cei care călătoresc și avantaje semnificative ale plăţilor digitale pentru companii.
”Parteneriatul exclusiv cu o singură organizație internațională de carduri poate simplifica operațiunile bancare, reducând costurile și îmbunătățind eficiența, această tendință fiind deja vizibilă și în alte țări. Colaborarea cu Visa permite Raiffeisen să ofere clienților săi o experiență mai bună, cu acces la cele mai noi inovații și o securitate sporită. Suntem lideri globali în segmentul plăților, cu cel mai mare volum tranzacționat: numai anul trecut am procesat la nivel global peste 276 de miliarde de tranzacții cu peste 4,3 miliarde de carduri, ceea ce a însumat un volum de 15 trilioane de dolari, permițându-ne să ne protejăm clienții împotriva fraudelor”, precizează Cătălin Crețu.
AI și viitorul plăților digitale
Noile tehnologii precum inteligența artificială generativă schimbă rapid modul în care facem cumpărături și ne gestionăm finanțele. Consumatorii se aşteaptă să plătească rapid, de oriunde şi de pe orice dispozitiv, vor ca autentificarea să fie rapidă, tranzacţiile să fie sigure şi se aşteaptă să aibă control deplin asupra banilor. De aceea, venim cu noi soluții care să răspundă acestor nevoi. Recent am lansat o serie de produse adaptate erei digitale care reinventează plățile cu cardul: consumatorii pot să selecteze cu ușurință metoda de plată favorită – cu un singur card care poate acționa ca un card de debit sau de credit, în rate egale fără dobândă sau cu punctele de fidelitate oferite de comerciant (Visa Flexible Credential), să își confirme identitatea și să autorizeze plata prin simpla scanare biometrică (Visa Payment Passkey), să se bucure de plăți la fel de simple din cont ca în cazul tranzacțiilor cu cardul (Pay by Bank), să beneficieze de mai multă siguranță la plățile între conturi (Visa Protect) sau să facă plăți eficiente și rapide cu o simplă apropiere a cardului sau a portofelului digital de un dispozitiv cu tehnologie NFC (Tap to Everything).
Visa este prima rețea care a integrat în urmă cu 30 de ani inteligența artificială în tehnologia de plăți pentru managementul riscului și al fraudei. Fie că vrem să facem cumpărături online sau să plătim în mijloacele de transport în comun, sistemul nostru procesează informația de plată, Visa analizează gradul de risc și autorizează tranzacția doar într-o fracțiune de secundă cu ajutorul AI.