Am putea avea al treilea produs cu denumire de origine protejată: Scrumbia de Dunăre afumată

Economica.net
26 10. 2016
peste_09548900

România, ţara cu cele mai puţine produse alimentare protejate prin sistemele Indicației Geografice Projetate (IGP) şi Denumirii de Origine Prorejate (DOP) ar putea avea un nou produs IGP. Ministerul Agriculturii a transmis la Bruxelles dosarul cu cererea de atribuire a Indicației Geografice Projetate pentru produsul „Scrumbie de Dunăre afumată”, a anunţat Asociația RO-PESCADOR, grupul aplicant care a depus dosarul pentru obținerea certificării europene IGP.

„Reușita noastră de a obținea recunoașterea ca produs IGP va fi și reușita gastronomiei românești. Suntem bucuroși că „Scrumbia de Dunăre afumată” a ‘pornit’ pe calea consacrării pe masa consumatorilor europeni. Este un produs de calitate specific și reprezentativ pentru tradiția culinară locală”, a declarat Daniel Buhai, reprezentantul Asociației RO-PESCADOR.

„Scrumbie de Dunăre afumată” este un peşte întreg, de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare, uniformă pe toată suprafaţa, cu textură suculentă, gust de peşte afumat, uşor sărat, consistenţă onctuoasă. Datorită metodei de prelucrare, inițial produsul are un gust dulce, după care se simte un gust sărat și ușor acrișor.

Pentru a realiza produsul, producătorii folosesc doar scrumbia de Dunăre pescuită  dintr-un areal geografic delimitat al Dunării la vărsare. Peştele trebuie să aibă o greutate mai mare de 250 grame, iar pentru a fi preparat este eviscerat, zvântat şi afumat la rece numai cu rumeguș de lemn de esenţă tare, răcit și maturat. În final, scrumbia este ștearsă bucată cu bucată.

Scrumbiile capturate din Dunăre sunt foarte bogate în grăsimi (Scrumbia de Dunăre este cel mai bogat peşte în grăsimi, la nivelul ei de mărime) şi conțin acizi grași Ω3 şi Ω6, datorate ciclului biologic.

Ce înseamnă produs cu IGP

Pentru a putea primi titulatura de produs alimentar cu Indicaţie Geografică Protejată un aliment trebuie să fie originar dintr-o anumită regiune, loc specific sau țară şi să posede  o calitate specifică, reputație sau alte caracteristici atribuite originii geografice. Se admit însă şi produsele realizate cu materii prime provenite și din afara ariei geografice definite, iar anumite operații ale procesului de producție, cum ar fi: ambalarea, congelarea, depozitarea etc., pot avea loc şi în afara ariei geografice definite.

Până acum, au fost înregistrate doar două produse IGP din România, respectiv magiunul de prune de Topoloveni şi Salamul de Sibiu. de asemenea, Telemeaua de Ibănești are titulatura  DOP.  Sunt în stadiu de analiză cârnații de Pleșcoi pentru IGP şi Novacul afumat din Țara Bârsei pentru IGP.

Până în prezent Uniunea Europeană are înregistrate 1374 de produse agro-alimentare IGP-DOP-STG,