Am reintrat în recesiune?

Consilierul BNR Adrian Vasilescu anunța încă de luna trecuta că România ar putea intra, la 31 martie, în recesiune, confirmând spusele ministrului Finanțelor, Bogdan Drăgoi, care a anunțat o posibilă recesiune tehnică după primul trimestru. Există şi voci care contestă această perspectivă. Care este realitatea?
Andreea Budica - mie, 04 apr. 2012, 21:17
Am reintrat în recesiune?

„Am avut o crestere mare în trimestrul 3 și în trimestrul 4 am avut o scădere de 0,2%. Dacă vom avea încă o scădere de 0,2 sau 0,1, statistic vom intra în recesiune”, declara Vasilescu. Analiştii au căzut de acord, exporturile sunt pe minus, in principal din cauza crizei din zona euro, producţia industrială este în scădere iar consumul are şanse slabe de revigorare. Agricultura nu mai are niciun cuvânt de spus în această perioadă din an.

Produsul intern brut al României a scăzut, în ultimul trimestru din 2011, cu 0,2% față de trimestrul anterior. Pentru primul trimestru din 2012, reprezentanții opoziției, în frunte cu Victor Ponta, dar și majoritatea analiștilor economici, se asteaptă la o scădere a PIB, pe baza principalilor indicatori economici care au înegistrat scăderi în primele trei luni din an. Datele Institutului Național de Statistică (INS) vor fi publicate la 5 mai.

Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), ritmul de creştere a exporturilor scade semnificativ, de la 20,5% la 7,4%, pe fondul intrării în recesiune a zonei euro, principalul partener comercial al României. În acelaşi timp, CNP estimează că importurile îşi vor reduce avansul cu numai 5,6 puncte procentuale, de la 16,7% anul trecut la 11,1%. Astfel, deficitul comercial este aşteptat să crească de la 7,46 miliarde euro la 9,97 miliarde euro (FOB/FOB), sau de la 9,7 miliarde euro la 12,48 miliarde euro (FOB/CIF).

Consultantul finaciar Ionel Blănculescu, secretar general al Consiliului pentru Mediul de afaceri demonstrează contrariul.

„Teoretic, dacă în trimestrul al II-lea al anului 2012 am intra în acea recesiune tehnică, cu care suntem amenințați, ar însemna că trimestrul IV din anul 2011 a fost cu scădere, urmat de trimestrul I din 2012, tot cu scădere. Nimic mai fals! Scăderea de 0.2% din trimestrul IV nu poate fi considerată scădere, ci descreștere economică, deoarece s-a raportat la o creștere de 4.4%. Ca să fi fost scădere, ar fi însemnat ca trimesrul IV din anul 2011 să prezinte o scădere nu de 0.2%, ci de 4.5%, astfel încât să anuleze trimestrul anterior, să între pe axa minus și chiar primele 3 trimestre, ca medie. Totodată, trimestrul I din 2012 ar trebui să prezinte de asemenea o scădere față de cei -4.5%, ceea ce de fapt nu s-a întâmplat și sigur nu se va întâmpla, cu toate condițiile meteo necorespunzătoare din februarie. Să mai clarificăm un termen, care bântuie în aceste zile și anume creștere economică negativă, cu care ne-am confruntat, nimic mai fals, din nou! Când economia se află de la zero în sus, este în creștere, când se află de la zero în jos, pe axă minus, cum am fost în anii 2009 și 2010, -7.3%, respectiv -1.2%, este în scădere. Creștere economică negativă înseamnă în primul rând că ne situăm pe axa minus, unde creșterea se produce, din punct de vedere matematic, invers, crești de la -7 la -4. Raportat la exemplul celor doi ani de mai sus, putem spune că economia României a prezentat o creștere economică negativă în anul 2010 față de anul 2009, crescând de la -7.3% la -1.2%”, a explicat Blănculescu.

Analistul economic Ilie Şerbănescu este convins că am intrat în recesiune de la 1 aprilie, susţinând că, oricum, creşterea economică de anul trecut a fost una fragilă. Şerbănescu spune că acum se face simţită plecarea Nokia şi scăderea comenzilor la Dacia. El este de părere că România nu poate face nimic, întrucât ţara noastră nu se poate autoadministra, economia naţională fiind condusă de companii străine,.

„Nu este nicio soluţie. Suntem o colonie străină. Ceea ce exportăm este produs tot de companii străine. Ei au petrolul, gazele, distribuţia de gaze, distribuţia de carburanţi, întreaga industrie neferoasă, feroasă, construcţia de maşini, construcţia auto, materiale de construcţii, bănci, telefonia mobilă, telefonia fixă, asigurările…Mai avem ceva?”, ne-a spus Şerbănescu.

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 2,5%, după un avans de 1,9% în ultimul trimestru comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, dar activitatea economică a încetinit în intervalul octombrie-decembrie faţă de trimestrul al treilea, înregistrând o scădere cu 0,2% ca serie ajustată.

Creşterea economică de anul trecut, de 2,5%, a fost susţinută în principal de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.

Pentru acest an, FMI şi Comisia Europeană estimează un avans economic de 1,5-2%, în timp ce bugetul este construit pe o creştere economică de 1,8-2,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune asupra unei......
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...
Clinica Medikali prognozează că va realiza o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de lei până la sfârșitul lui 2024
Clinica Medikali prognozează că va realiza o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de lei până la sfârșitul lui ...
Medikali, clinică medicală privată cu acționariat 100% românesc și care aniversează doi ani de activitate, anunță ...