Imprimeria Naţională a rămas fără bani din cauza cardurilor de sănătate

05 02. 2013
ceas_specimen___spate_card_99064800

Amânarea distribuţiei cardurilor de sănătate, de la 1 ianuarie 2013 (aşa cum prevăd normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate (HG 900/2012) ) la o dată încă neanunţată oficial, aduce mari prejudicii financiare Companiei Naţionale „Imprimeria Naţională”, insituţia desemnată să execute aceste carduri.

Pentru că a achiziţionat deja materiile prime şi materialele necesare realizării cardurilor, instituţia a rămas la finele anului trecut fără bani, ajungând în situaţia de a nu-şi mai putea achita obligaţiile financiare. În consecinţă, a trebuit să apeleze la un credit bancar în valoare de aproximativ 3,3 milioane de euro, pe care l-a contractat de la BCR în regim de urgenţă. „Pentru asigurarea implementării acestui priect important (cardurile de sănătate n.red) Imprimeria Naţională a achiziţionat materii prime şi materiale, dar punerea cardului în circulaţie a fost amânată urmare a unor factori exogeni. Deoarece până la finele anului 2012 şi nici până la această dată nu s-au primit comenzile pentru producerea cardurilor, neputând fi livrate şi încasate, compania a fost confruntată cu un deficit de numerar, neputându-şi achita obligaţiile exigibile de plată rezultate din totalitatea relaţiilor comerciale, fapt ce ar fi condus la sincope în derularea în bune condiţii a activităţii companiei, cu un impact reputaţional asociat”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii CN „Imprimeria Naţională”.

În ceea ce priveşte motivul pentru care instituţia nu a făcut o licitaţie publică pentru accesarea creditului, oficialii companiei ne-au declarat că a fost o situaţie de urgenţă, iar aceasta a fost singura cale legală pentru a o soluţiona. „În cazul unei licitaţii, durata până la semnarea contractului este de minimum 100 de zile. În consecinţă, unica posibilitate legală a fost procedura de negociere fără publicarea unui anunţ prealabil, fiind invitate primele 5 bănci din România, din care s-au depus două oferte admisibile, asigurându-se astfel un mediu concurenţial adecvat” .

Amintim că potrivit unei ordonanţe care a intrat în vigoare în decembrie 2012 (HG 900/2012) „utilizarea cardului naţional de asiguraări sociale de sănătate de catre asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale se face începând cu 1 ianuarie 2013.” Numai că până acum doar 320 de arădeni au primit aceste carduri, cu caracter temporar, în cadrul unui proiect pilot . După finalizarea acestui pilot, autorităţile ar fi trebuit să înceapă distribuţia în toată ţară, lucru care nu s-a întâmplat pe motiv că ar trebui să se facă noi testări. În consecinţă, este posibil ca asiguraţii să primească aceste carduri de abia în 2014.