Amânarea modificărilor pe legea proprietăţilor naţionalizate a fost acceptată de CEDO – surse
„Termenul impus de CEDO în care România trebuie să modifice legea proprietăţilor naţionalizate expiră la 12 iulie, dar Curtea a acceptat o prelungire cu nouă luni”, au arătat sursele.
În luna aprilie, surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul discută cu oficialii Curţii Europene a Drepturilor Omului o amânare cu minimum şase luni a termenului în care trebuie să modifice legea proprietăţilor naţionalizate, interval în care să analizeze toate soluţiile posibile de rezolvare a problemei.
Guvernul anunţase anterior că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata urma să fie efectuată eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.
Ministrul Finanţelor de atunci, Bogdan Drăgoi, a declarat agenţiei MEDIAFAX că plata integrală exclusiv prin bani pentru proprietăţile naţionalizate de comunişti ar însemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.