Amanetul creşte semnificativ şi anul viitor, aurul rămâne la putere ca cel mai tranzacţionat activ – analiză

Industria de amanet îşi va menţine trendul ascendent anul viitor şi va avea o creştere de cel puţin 20%, aurul rămânând cel mai tranzacţionat activ, urmat de smartphone-uri şi laptopuri, dar şi de produsele de lux (ceasuri şi genţi de designer), estimează specialiştii din domeniu.
AGERPRES - joi, 12 dec. 2024, 10:40
Amanetul creşte semnificativ şi anul viitor, aurul rămâne la putere ca cel mai tranzacţionat activ - analiză

Influenţată de factori economici, sociali şi de dezvoltarea tehnologiei, piaţa de amanet din România a evoluat semnificativ în ultimii ani. Rapiditatea, transparenţa, accesibilitatea şi caracterul său flexibil au transformat finanţarea pe termen scurt tip amanet într-o soluţie preferată de tot mai mulţi clienţi, se arată într-o analiză de specialitate realizată de Magnor, companie specializată în creditare prin amanet ce deţine şi o platformă specializată pentru tranzacționarea bijuteriilor, produselor de lux, electronicelor și metalelor prețioase.

„În 2023, valoarea pieţei a înregistrat o creştere de aproximativ 18%, ajungând la valoarea totală de 2 miliarde de lei. Estimările pentru 2024 indică depăşirea pragului de 2,5 miliarde de lei, această evoluţie fiind influenţată, printre altele, de creşterea preţului aurului”, spune Cosmin Popovici, directorul general al Magnor, scrie Agerpres..

Conform estimărilor Magnor, aurul va rămâne cel mai tranzacţionat activ de pe piaţa de amanet, urmat de smartphone-uri şi laptopuri, dar şi de produsele de lux (ceasuri şi genţi de designer).

„Clienţii aleg să tranzacţioneze preponderent aur datorită avantajelor evidente ale acestui metal preţios. Mă refer la lichiditatea crescută a aurului, adică la posibilitatea de a fi transformat rapid în cash, la protecţia pe care o oferă împotriva inflaţiei, dar şi la stabilitatea oferită în contextul volatilităţii economice”, a adăugat Popovici.

Valoarea medie a tichetului de amanet a fost în 2024 de 1.300 lei, iar aproximativ 80% dintre clienţii companiei şi-au răscumpărat bunurile, în timp ce 20% au ales să le vândă acesteia.

În opinia lui Cosmin Popovici, industria de amanet poate fi considerată un barometru social, iar, pentru a face faţă tuturor schimbărilor, companiile trebuie să anticipeze evoluţiile şi să-şi adapteze strategiile pentru a gestiona aproape orice situaţie.

Potrivit datelor furnizate de compania cu peste 16 ani de experienţă în industria de profil, cei care apelează la finanţare rapidă tip amanet au vârste de la 25 la 34 de ani. Aceştia reprezintă majoritatea clienţilor.

Categoria următoare ca pondere este cea formată din clienţi cu vârste între 35 şi 44 ani, în proporţii relativ egale femei şi bărbaţi.

Cel mai scump produs vândut de Magnor în 2024 a fost un ceas Rolex Daytona Platinum Ice, în valoare de 71.000 de euro.

Pentru bunurile pre-owned (electronice, dar şi produse de lux) a existat un interes în creştere şi în 2024.

„Observăm dezvoltarea rapidă a unei mentalităţi potrivit căreia achiziţia de bunuri pre-owned este o opţiune mai avantajoasă şi sustenabilă”, arată directorul general.

El a precizat că, anul acesta, a existat o cerere ridicată pentru branduri de prestigiu precum Rolex, Audemars Piguet, Vacheron Constantin şi Omega.

În ce priveşte evoluţia pieţei de amanet pentru anul următor, estimările indică o menţinere a trendului ascendent, cu o creştere de cel puţin 20%.

Lider al industriei de profil cu experienţă de peste 16 ani, Magnor deţine cea mai diversificată platformă de tranzacţionare pentru bijuterii, produse de lux pre-owned, electronice şi metale preţioase. Totodată, holdingul oferă servicii de creditare pe termen scurt de tip amanet şi operaţiuni de schimb valutar.

Compania operează 25 de magazine în Bucureşti, Ilfov, Sibiu, Braşov, Piatra Neamţ, Focşani, Bacău, Craiova, Galaţi şi Constanţa, Tg. Mureş, Buzău şi Ploieşti.

Te-ar mai putea interesa și
România e în Schengen. Complet! De când se elimină controalele la graniţele terestre şi ce înseamnă asta pentru transportatori
România e în Schengen. Complet! De când se elimină controalele la graniţele terestre şi ce înseamnă asta pentru transportatori
România și Bulgaria au intrat în sfârșit complet în spațiul Schengen, după ani de așteptare, deși, cel puțin România îndeplinea de mult cerințele necesare. Miniştrii de interne din......
Succesul Pepe Unchained pe DEX, cu o creștere de peste 120% într-o zi: Descoperă următoarea pre-vânzare crypto care ar putea exploda
Succesul Pepe Unchained pe DEX, cu o creștere de peste 120% într-o zi: Descoperă următoarea pre-vânzare crypto care ...
În ultimele două zile, piața de criptomonede s-a lovit de o scădere abruptă, înregistrând prăbușiri amețitoare ...
Plata facturilor direct prin POS, la poştaş. Parteneriat Poșta Română – CEC Bank
Plata facturilor direct prin POS, la poştaş. Parteneriat Poșta Română – CEC Bank
Poșta Română împreună cu CEC Bank și Visa crează infrastructura necesară utilizării plăților digitale în toate ...
Salariu mediu net de 5.268 de lei, în octombrie, în creștere cu 40 de lei față de septembrie
Salariu mediu net de 5.268 de lei, în octombrie, în creștere cu 40 de lei față de septembrie
Câştigul salarial mediu net în luna octombrie a fost 5.268 lei, în creştere cu 40 lei (+0,8%) faţă de luna septembrie ...