Amatorii de mare risc au salvat Bursa Bucureşti S.A. Profitul net este doar cu 40% mai mic
Profitul net pe Trimestrul 3 / 2012, a scăzut de asemeni cu 45%, faţă de Trimestrul 3 / 2011, până la numai 1,8 milioane de lei.
Cifra de afaceri a scăzut cu mult mai puţin decât profitul, -11,2%.
Rezultatele BVB sunt sub aşteptările analiştilor din patru societati de brokeraj din piaţă, agrehate de Tradeville. Potrivit acestora, valoarea vânzărilor urma să fie de 4.64 milioane lei, iar profitul net de 2.44 milioane de lei.
Oficialii dau vina pe „contextul scăderii sezoniere a valorii tranzacționate pe piața de acțiuni și unități de fond din acest an“.
Este drept, profitul net a scăzut în aceeaşi proporţie cu valoare tranzacțiilor de acțiuni și de unități de fond (inclusiv tranzacțiile speciale, pre-negociate, de tip DEAL) , până la 1,760 miliarde de lei, de la 2,96 miliarde de lei.
Este primul an de funcţionare a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) S.A. cu o nouă conducere, care a înlăturat-o în ianuarie, pe cea anterioară, acuzând-o de gestiune ineficientă. Noul director general şi-a perluat funcţia abia în septembrie.
Scăderea veniturilor din cauza erducerii volumului de tranzacţii a avut o aşa de mare influenţă încât abia dacă de vede că „atenția managementului a fost îndreptată spre eficientizarea activității, prin reducerea unor cheltuieli operaţionale, pentru atenuarea efectelor restrângerii activității de tranzacționare pe anumite segmente“, după cum se susţine în Raportul BVB S.A. truimis pieţei pe care compania omonimă o administrează.
Cheltuielile operaționale au scăzut doar cu 17% în Trimestrul 3 din 2012 faţă de aceeaşi perioadă din 2011, până la 2,88 de milioane de lei.
Interesul pentru acţiunile BVB înseşi a scăzut cu 80%, valoarea medie zilnică de tranzacţii cu acţiuni care ar trebui să profite de eficienţa întregii pieţe fiind de numai 90.000 de lei.