Acest top este publicat anual și este deja la a treia ediție. Valoarea totală a primilor 75 de retaileri este de 1,5 trilioane de dolari, în creștere cu 12% față de anul trecut. Acest raport este lansat în parteneriat cu World Retail Congress.
Primul clasat în top este compania Amazon, care înregistrează o creștere spectaculoasă de 32% și ajunge să valoreze potrivit calculelor Kantar 415, 9 miliarde de dolari. Valoarea Amazon reprezintă 27% din valoarea totală a celor 75 de companii care formează topul. Pe locul doi se situează tot un retailer online, Ali Baba a crescut cu 16%, până la valoarea de piață de 152,5 miliarde de dolari. Pe locul trei este lanțul de restaurante McDonald’s, cu o valoare de 129,3 miliarde de dolari.
Raportul oferă indicii despre brandurile care vor domină, cel mai probabil, piața post-coronavirus și folosește date de evaluare financiară care includ performanța prețului la bursă din aprilie 2020, pentru a reflectă impactul COVID-19. De asemenea, raportul demonstrează faptul că acest sector are un rol central în economia globală, pentru că retailerii răspund la modificările în comportamentul consumatorilor și în același timp au de-a face cu schimbări ale cererii și ofertei critice pentru business, dar și cu restricții comerciale, se specifică în comunicatul Kantar.
BrandZ este singurul clasament de evaluare a brandurilor care combină analiză performanței financiare a retailerilor cu răspunsurile milioanelor de consumatori intervievați în mai mult de 50 de țări din toată lumea.
„Criză coronavirusului subliniază rolul esențial pe care comerțul îl joacă atât în viața noastră de zi cu zi, cât și în economia globală; vedem exemple eroice de-a dreptul ale companiilor de retail care și-au intensificat eforturile pentru a răspunde la nevoile consumatorilor și țin lucrurile în mișcare. Deși vorbim despre o poveste aflată în desfășurare în pas alert, raportul ne permite să evidențiem companiile care au șanse mai mari să depășească șocul curent, pentru că au investit și și-au întărit brandurile. Analiză BrandZ a datelor din ultimii douăzeci și doi de ani confirmă în mod constant că mărcile care au un brand equity ridicat își ajută companiile să supraviețuiască perioadelor turbulențe”, a declarat David Roth, CEO al The Store WPP EMEA și Asia și președinte al BrandZ.
Categoria cu cea mai mare creștere din acest an este dominată de brandurile de comerț pur, magazinele alimentare înregistrând o creștere semnificativă a cererii, datorită tendinței oamenilor de a face rezerve. Deloc surprinzător, brandurile apărute în era digitală au scoruri ridicate: Amazon, JD și Alibaba au crescut cu 32%, 24%, respectiv 16%. Dar și vechile magazine de comerț fizic s-au adaptat la mediului online. Costco (locul 11, 28,7 miliarde de dolari) a crescut cu 35%, Target (locul 23, 10,6 miliarde de dolari) cu 27%, Walmart (locul 8, 45,8 miliarde de dolari) cu 24%, iar Sam’s Club (locul 36, 6,8 miliarde de dolari) a crescut cu 19%.
Retailerii cu viziune rezistă tentației de a tăia din investițiile în publicitate, învățând de la China. Acolo, brandurilor care ”au stins lumina” le este greu să se reconecteze acum, în stadiile incipiente ale revenirii la normal, pentru că s-a observat o preferință a consumatorilor pentru brandurile care au demonstrat în mod activ că îi susțin. Modul de promovare este adaptat perioadei izolării,”tone of voice”-ul fiind acum la fel de important ca mixul de canale.
Metodologia care a stat la baza studiului este similară celei folosite pentru realizarea clasamentului anual BrandZ™ al celor mai valoroase branduri la nivel global, aflat acum la cea de-a 15-a ediție. Contractat de către WPP și Kantar, clasamentul combină riguros date financiare analizate de către Bloomberg cu o cercetare vastă care cuprinde peste 3,9 milioane de consumatori din întreaga lume și acoperă 166.000 de mărci din peste 50 de țări. Clasamentul cuprinde mărci de comerț pur, branduri de fast food, de retail de îmbrăcăminte/încălțăminte și de lux. Evaluările țin cont de performanța prețurilor acțiunilor până la mijlocul lunii aprilie și au fost realizate pe 17 aprilie, pentru a lua în calcul efectul crizei Covid-19.