Ambasada Chinei respinge vehement acuzele aduse de ambasadorul SUA, potrivit cărora Beijingul se folosește de marile firme IT pentru spionaj

În urmă cu patru zile, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Adrian Zuckerman, a făcut niște declarații dure la adresa marilor companii chinezești, precum Huawei, Nuctech și ZTE, despre care a spus că nu ar trebui să fie tolerate într-un stat de drept, pentru că scopul lor este spionajul. Zuckerman consideră că firmele chinezești sunt o amenințare la adresa lumii libere, la fel și tehnologia 5G dezvoltată de unele dintre acestea.
Economica.net - sâm, 12 dec. 2020, 10:35
Ambasada Chinei respinge vehement acuzele aduse de ambasadorul SUA, potrivit cărora Beijingul se folosește de marile firme IT pentru spionaj

El a făcut acesta declaratiila un eveniment organizat la Centrală Nucleară de la Cernavodă, la care a fost prezența și șefa Exim Bank SUA, Kimberly Reed.

La câteva zile după remarcile contondente făcute de oficialul american, a venit reacția Ambasadei Chinei din România, prin purtătorul său de cuvânt, care a respins vehemnt acuzele aduse de Zuckerman, pe care le-a catalogat ca fiind mincinoase și fiind făcute cu intenția de a strică bunele relații dintre București și Beijing.

„Recent, Ambasadorul SUA în România a răspândit din nou minciuni, atacând cu rea-voință China și companiile chineze, astfel încercând să submineze relațiile de prietenie dintre China și România. Ne exprimăm puternica nemulțumire și opoziția fermă. Țin să subliniez faptul că minciuna repetată și de o mie de ori, tot minciună rămâne”, se specifică în declarația oficialului chinez.

Răspunsul continuă la fel de dur, oficialul chinez acuzând politică americană de blocare a firmelor chinezești pentru ca SUA să-și mențina hegemonia.

„Pe o perioadă de timp, unele elemente extreme anti-China din Statele Unite și-au sporit frenetic suprimarea politică a Chinei și a companiilor chineze, scopul fundamental al acestora este de a folosi orice mijloace pentru a crea diverse motive cu scopul de a „bloca” întreprinderile chineze, a reține dezvoltarea Chinei și a-și menține propria hegemonie, fapte în care nu ar trebui să se angajeze o mare putere, dacă se consideră deschisă și încrezătoare. Acest comportament a dovedit slăbiciunea și disperarea țării respective, actele fiind împotriva tendinței istorice de dezvoltare, depășind orice limită a conștiinței și moralității umane și lăsând totodată imaginea și reputația Statelor Unite într-o capcană periculoasă”, se precizează în comunicat.

Ambasada Chinei nu se sfiește să califice acuzele aduse de ambasadorul SUA ca fiind rușinoase, considerându-le drept simple calomnii și susținând că nu există nicio dovadă că grupurile IT chinezești nu ar fi sigure. Chinezii nu ezită în schimb să aducă aminte de incidentele de securitate care i-au avut protagoniști pe americani, cele mai celebre dintre acestea fiind: Snowden Incident și WikiLeaks.

„SUA, prin toate încercările si eforturile rușinoase, au aruncat acuzații murdare companiilor chineze de IT precum că ar fi ”nesigure”, însă au vreo dovadă reală? În ultimii 30 de ani, companiile chineze de înaltă tehnologie au construit peste 1.500 de rețele de comunicații în întreaga lume și nu s-a produs niciun incident de securitate cibernetică. Însă, lumea a văzut altceva în SUA, cum ar fi incidente de securitate a rețelei și anume „Snowden Incident” și „WikiLeaks”, „Prism Gate”, „Equation Organization” și „Echelon System” și multe alte acțiuni de monitorizare și supraveghere a rețelei. SUA au răspândit atâta calomnie fața de China, fără să-și dea seama de propriile eșecuri, dar totuși sunt atât de abuzive și grosolane, fapt care ne face cu greu să înțelegem de unde vine acest orgoliu? Bullying-ul nu poate câștiga respectul oamenilor din lume”, a susținut oficialul chinez.

Oficialul chinez atrage atenția că relațiile dintre SUA și China trec printr-un moment critic și că dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări ar corespunde intereselor celor două popoare, pentru atingerea acestui deziderat în schimb trebuind să fie stimulate atitudinile non-conflictuale.

„Relațiile chino-americane se află într-un moment critic al istoriei. Dezvoltarea relațiilor chino-americane în mod sănătos și stabil corespunde intereselor fundamentale ale celor două popoare. China și Statele Unite trebuie să stimuleze mentalitatea non-conflict, non-confruntare, respect reciproc și cooperare prin câștig mutual, astfel să se concentreze asupra cooperării, gestionării divergențelor, dezvoltării sănătoase și stabile a relațiilor bilaterale și asupra colaborării cu țările lumii și comunitatea internațională, în scopul stimulării cauzei nobile a păcii și dezvoltării mondiale”, se incheie declarația.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...