„Suntem foarte impresionaţi de Strategia Naţională Anticorupţie şi sperăm că va beneficia de sprijinul pe care îl merită pentru a avea un impact asupra dosarului MCV. Cred că este foarte important să existe sprijinul noii majorităţi şi al Guvernului. Este ceva ce vom urmări cu mare atenţie şi credem că este o mare provocare pentru noul Guvern să susţină şi să facă progrese în această privinţă”, a spus joi oficialul britanic, cu ocazia lansării portalului MedAlert.ro, care vizează combaterea corupţiei din sistemul medical românesc şi la care a participat şi ambasadorul SUA, Mark Gitenstein.
De asemenea, Esther Blythe a subliniat că Marea Britanie consideră că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în Justiţie trebuie să rămână în funcţiune până când toate ţintele vor fi atinse.
Pe de altă parte, ea a punctat că Ambasada Marii Britanii este impresionată de progresele pe care autorităţile din România le-au făcut în ultimii doi ani în cadrul MCV, lucru remarcat şi de ultimul raport al Comisiei Europene din februarie.
„Progresele trebuie însă să continue”, a mai spus oficialul britanic.
Guvernul Ungureanu a adoptat pe 20 martie noua Strategie Naţională Anticorupţie (SNA) 2012-2015, propusă de Ministerul Justiţiei. Documentul pune accentul pe implementarea şi stabilitatea cadrului legislativ şi instituţional anticorupţie, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Agenţia Naţională de Integritate urmând a fi printre pilonii principali în noua viziune propusă de Ministerul Justiţiei.
Noua Strategie Anticorupţie propune modificarea procedurii de ridicare a imunităţii membrilor Parlamentului, în sensul de a se pune pe ordinea de zi a primei şedinţe în plen cererile de ridicare a imunităţii parlamentarilor şi soluţionarea acestor cereri în termen de cel mult 72 de ore (implementându-se astfel recomandarea MCV).
Cu acea ocazie, fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, adresa Parlamentului invitaţia de a adopta o declaraţie de principiu privind susţinerea Strategiei. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu arăta ca va propune în coaliţie redactarea unei Declaraţii politice privind aplicarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2012-2015, declaraţie care să fie transmisă spre asumare şi Parlamentului.